OM vervolgt marinier Eric O. niet na aangifte

Het Openbaar Ministerie gaat Eric O. en een collega-marinier niet vervolgen voor beïnvloeding van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar een fataal schietincident in Irak.

Ook ten aanzien van een andere aangifte, dat het incident destijds niet bij de autoriteiten zou zijn gemeld, bleken geen strafbare feiten.

Onregelmatigheden
Een sergeant-majoor deed vorig jaar aangifte over onregelmatigheden die tijdens het onderzoek naar het schietincident op 7 december 2003, waarbij een Irakees om het leven kwam, zouden hebben plaatsgevonden. Volgens de sergeant-majoor zouden getuigen beïnvloed zijn en werd bewijsmateriaal – foto's van het slachtoffer – achtergehouden voor het onderzoek.

Het OM concludeert dat, hoewel enkele getuigen aangaven destijds onder druk te zijn gezet en zich belemmerd voelden bij het vrijuit spreken, er geen sprake was van een strafbare vorm van beïnvloeding. Ook zou niet zijn gebleken dat bewijsmateriaal is achtergehouden. Het onderzoek heeft ruim een jaar geduurd vanwege het horen van de ‘vele getuigen’ – in totaal 67 – die vaak ‘moeilijk bereikbaar’ waren.

Eerherstel
De advocaat van Eric O., Geert Jan Knoops, hoopt dat met de uitspraken ‘definitief een streep’ wordt gezet onder de zaak. Eric O. is eerder al tweemaal vrijgesproken van de aanklacht dat hij de geweldsinstructie zou hebben overtreden, en daardoor de Irakees dodelijk trof. Met het afvuren van waarschuwingsschoten bleef hij binnen zijn bevoegdheid, concludeerde het gerechtshof van Arnhem in 2005. Knoops zegt dat zijn cliënt hoopt op volledig eerherstel door de Staat en dat deze hem ‘op voortvarende wijze’ schadevergoeding toewijst.

Ook Defensie is opgelucht dat de lang slepende zaak is afgerond. Minister Eimert van Middelkoop vindt de conclusies van het OM, gebaseerd op zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek, helder. ‘Dat is goed voor Defensie en het betrokken personeel, onder wie Eric O.’, aldus de minister. ‘We kunnen deze voor velen ongemakkelijke periode nu afsluiten en vooruit kijken.’

Een Nederlandse militair staat in de straat in As Samawah, waar volgens ooggetuigen het veelbesproken schietincident heeft plaatsgevonden. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden