OM vervolgt 'koningskoppel' voor meineed

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vorige week besloten de ex-rechercheurs K. Langendoen en J. van Vondel te vervolgen wegens meineed....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vervolging is het gevolg van de aangifte die de commissie-Van Traa vlak voor de presentatie van haar rapport op 1 februari van dit jaar heeft gedaan. De parlementaire enquêtecommissie was tot het oordeel gekomen dat Langendoen en Van Vondel vermoedelijk hadden gelogen over de hoeveelheden geld die zij naar eigen zeggen hadden gekregen van een burgerinfiltrant. Dat geld is geïnvesteerd in het bedrijf van 'sapman', een Nederlander die in België een vruchtensapfabriek bezit.

Volgens sapman hebben Langendoen en Van Vondel ongeveer 4,5 miljoen gulden in zijn onderneming gestoken, waarmee onder andere de oprichting van een nevenvestiging in Ecuador werd gefinancierd. Dat filiaal zou in de toekomst dienst hebben moeten doen als dekmantelbedrijf voor gecontroleerde doorleveringen van drugs uit Colombia. Volgens Langendoen en Van Vondel hebben zij veel minder geld aan sapman gefourneerd.

Het meineed-onderzoek is overigens nog niet afgerond, zo heeft de Haagse officier van justitie F. Slits de CID-rechercheurs laten weten. Maar hij wilde het tweetal niet langer in onzekerheid laten zitten en heeft daarom al de vervolging aangekondigd. Het meineed-onderzoek heeft forse vertraging opgelopen omdat onder anderen sapman verdere medewerking weigert.

Hij zegt door Van Vondel te zijn bedreigd en wil van justitie vijf miljoen dollar in ruil voor zijn getuigenis. Met dat geld zouden hij en zijn gezin kunnen onderduiken. Sapman had eerder wel uitgebreide verklaringen afgelegd bij de rijksrecherche, die begin dit jaar een vernietigend rapport heeft uitgebracht over het functioneren van de CID Kennemerland.

Naast het Haagse onderzoek loopt er ook nog een ander onderzoek naar het 'koningskoppel'. Het Landelijk Rechercheteam (LRT) maakt een analyse van de resultaten van het rijksrecherche-onderzoek. De rijksrecherche concludeerde dat zij op 26 cruciale vragen geen antwoord kon geven. Zo bleef onder meer onduidelijk van wie Langendoen en Van Vondel de miljoenen guldens hebben gekregen en waarom dat in het bedrijf van sapman werd gestoken.

Het LRT, dat gespecialiseerd is in het verrichten van complexe financiële onderzoeken, moet nu antwoorden op die vragen zien te vinden in wat officieel 'een voorbereidende fase van een strafrechtelijk onderzoek' heet. Minister Sorgdrager informeerde daar onlangs de Tweede Kamer over. Zij zei dat het onderzoek naar verwachting begin 1997 zal zijn afgerond. Dan zal ook duidelijk worden of het strafrechtelijk onderzoek naar de Haarlemse CID'ers nog zal worden uitgebreid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden