OM vervolgt handelaar om beursfraude

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat een van de verdachten in de beursfraudezaak vervolgen voor het meelopen met grote beursorders....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat het onderzoek naar de verdachte, ex-directeur Ad van der R. van commissionairsbedrijf Leemhuis en Van Loon, is afgerond. 'Wanneer de zaak voor de rechter komt hangt af van het aantal getuigen die de advocaat van de verdachte nog wil horen', aldus een woordvoerder van het OM.

De advocaat van Van der R., Victor Koppe, bevestigt dat zijn cliënt onder andere wordt verdacht van frontrunning. Of dat tot een rechtszaak leidt, is volgens hem nog onduidelijk. 'Het onderzoek van de Economische Controledienst bevat zoveel onduidelijkheden dat de onderzoeksrechter de ECD heeft gevraagd om de zaak toe te lichten.' In afwachting van die toelichting wil Koppe verder niets zeggen.

In totaal heeft de ECD zes transacties getraceerd waarvan de controledienst zegt dat het gaat om frontrunning. Wanneer en in welke fondsen de verdachte transacties hebben plaatsgevonden, is onduidelijk. Ook de omvang van de transacties is niet bekend.

Meelopen met grote aandelentransacties is een bijzondere vorm van misbruik van voorwetenschap. Omdat een grote koop- of verkooporder de koers in beweging kan zetten, wordt kennis over zulke orders als koersgevoelig gezien. De wet verbiedt handel in aandelen op basis van koersgevoelige informatie.

Van der R. werd november 1997 gearresteerd op verdenking van misbruik van voorwetenschap, steekpenningen, heling, valsheid in geschift en belastingfraude. Ten tijde van zijn arrestatie was hij directeur van commissionairsbedrijf Leemhuis en Van Loon. Toenmalig directeur Han Vermeulen van dit commissionairsbedrijf is een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak.

De beursfraudezaak, oktober 1997 begonnen onder de codenaam operatie Clickfonds, is het grootste onderzoek naar financiële criminaliteit dat ooit in Nederland is uitgevoerd. Lopende het onderzoek zijn ruim twintig verdachten gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, handel met voorkennis, oplichting, valsheid en geschrifte en belastingfraude. Tijdens het onderzoek zijn meer dan honderd verdachten gehoord. Het merendeel van de zaken is afgedaan met een fiscale schikking. Enkele zaken zijn geseponeerd.

De zaak tegen Ad van der R. is de eerste zaak die voor de rechter komt die niet alleen betrekking heeft op belastingfraude. De Amsterdamse rechtbank veroordeeldet in 1998 drie verdachten voor belastingfraude. Zij hielden via coderekeningen geld uit het zicht van de fiscus. Volgens het OM is voor ruim 100 miljoen aan achterstallige belasting getraceerd.

De hoofdverdachten in de zaak worden ondere andere verdacht van het faciliteren van belastingfraude via een systeem van coderekeningen. De Amsterdamse arrondissementsrechtbank heeft een speciale kamer aangewezen onder voorzitterschap van rechter Mark Mastboom. De rechtbank heeft tussen maart en september ruim vijftig zittingsdagen vrijgeroosterd voor de behandeling van alle zaken. Hoeveel zaken er uiteindelijk voor de rechter zullen komen is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden