Nieuws Meindert Fennema

OM vervolgt emeritus hoogleraar Fennema wegens smaad in Bloemendaalse ‘dorpsrel’

Het Openbaar Ministerie gaat emeritus hoogleraar Meindert Fennema (72) vervolgen na een aanklacht van drie Bloemendalers die hem van smaad beschuldigen. Of de oud-hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam, tevens GroenLinks-prominent, zich daadwerkelijk wegens smaad voor de Haarlemse rechter moet verantwoorden, is nog onduidelijk.

Meindert Fennema. Beeld Joost van den Broek

Het OM in Haarlem bevestigde dinsdag slechts dat Fennema zal worden vervolgd. Het zal in een later stadium bekendmaken wat hem precies ten laste wordt gelegd. Duidelijk is wel dat de gang naar de rechter verband houdt met de woelige, lokale politiek van Bloemendaal, waar Fennema, oud-raadslid voor GroenLinks, onder meer over schrijft in zijn vorig jaar verschenen boek Dorpspolitiek.

Een slepend geschil over het landgoed Elswouthoek ligt aan de basis van veel politiek gekrakeel in het chique Bloemendaal. En maakt nu ook dat de emeritus hoogleraar zich voor de rechter moet verantwoorden.

Ambtskamer

Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar maart deed Fennema in een NPO-radioprogramma uitlatingen over de lokale politiek in Bloemendaal. Zo beschreef hij hoe de pas aangetreden burgemeester Elbert Roest (D66) door ‘leden van de partij Hart voor Bloemendaal’ in zijn ambtskamer op het gemeentehuis werd ‘opgesloten’.

Radiopresentator Jort Kelder liet daarop de term ‘gijzeling’ vallen. Fennema weersprak dat niet. Daags na de uitzending deden drie Bloemendalers aangifte bij de politie wegens smaad. Hoewel Fennema geen namen noemde voor de radio was het voor kenners van de Bloemendaalse politiek duidelijk wie hij bedoelde. En weer draaide het bij de ‘gijzeling’ om het dossier landgoed Elswouthoek.

Een van de klagers, raadslid Marielys Roos van Hart voor Nederland, reageerde dinsdag verheugd op de beslissing van het OM om Fennema te vervolgen. Zij zegt dat haar partij grote schade heeft geleden door toedoen van de emeritus-hoogleraar ‘die ook nog eens prominent GroenLinkser is én oud-raadslid van onze gemeente’.

Roos vindt dat ook een andere, politiek actieve Bloemendaler, VVD-fractievoorzitter Martijn Bolkestein (neef van VVD-coryfee Frits Bolkestein), een kwalijke rol heeft gespeeld. ‘Ook hij begon, zo kort voor de verkiezingen, steeds maar over het incident met de burgemeester dat uiteindelijk ook in de lokale pers belandde. Terwijl er niets is gebeurd.’

Bandopnamen

Roos zegt te kunnen bewijzen dat er geen sprake van is geweest dat zij en haar echtgenoot Peter Ros en raadslid Rob Slewe burgemeester Roest onheus hebben bejegend. Van het bewuste avondlijke gesprek op 4 februari 2018 (Roos: ‘Op de gang’) heeft ze bandopnamen waaruit blijkt dat er niets aan de hand was, laat staan sprake was van opsluiting of gijzeling. Zegt Roos.

Die lezing strookt niet met wat burgemeester Roest op 8 maart 2018 aan de Bloemendaalse gemeenteraad schreef: ‘Ik ervoer alles wat zich daar afspeelde als zeer – en beslist – onaangenaam’. In zijn brief aan de raad beschrijft Roest dat er tijdens het gesprek ‘op de man en niet op de zaak’ werd gespeeld en hoe hij moeite had om op enig moment te vertrekken omdat ‘een van de aanwezigen mij de doorgang versperde’.

Ook de nu in staat van beschuldiging gestelde Fennema (‘Ik weet alleen nog niet precies waarvoor’) zegt blij te zijn dat de zaak voor de rechter komt. Vanuit de Caraïben, waar hij aan een roman schrijft, liet hij dinsdag weten: ‘Ik kan nu ook de burgemeester onder ede laten horen. Die wilde de zaak eigenlijk helemaal stil houden, maar moest na mijn uitlatingen voor de radio wel reageren.’

Fennema zegt te begrijpen dat burgemeester Roest de zaak zo snel mogelijk wilde vergeten. ‘Het gaat toch weer om het landgoeddossier. Daar zijn in Bloemendaal al drie burgemeesters over gestruikeld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden