OM vervolgt begeleiders speurhonden voor meineed

Zeven begeleiders van speurhonden-oefengroep Oost van de politiekorpsen in Noord- en Oost-Nederland worden vervolgd omdat ze de identificatie van verdachten tussen 1997 en 2006 niet altijd ‘blind’ hebben uitgevoerd....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De speurhondenbegeleiders worden primair verdacht van meineed en subsidiair van valsheid in geschrifte, en moeten voor de meervoudige kamer in Zutphen verschijnen. De maximale straffen die op meineed staan, variëren van zes tot negen jaar gevangenisstraf.

In opdracht van het Openbaar Ministerie in Zutphen is de rijksrecherche in november 2006 een strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachten niet in alle gevallen gewerkt hebben volgens het geldende reglement – het Keuringsreglement Politiespeurhond menselijke geur 1997, herzien in september 2005. Zij hebben echter in de processen-verbaal onder ambtseed vermeld wel volgens het reglement te hebben gehandeld. Dit is door de officier van justitie beoordeeld als een strafbaar feit.

In lopende zaken waarin door de oefengroep Oost een geur-identificatieproef is afgenomen, zijn zowel de verdachten als de advocaten als de rechters hierover geïnformeerd. In zaken waarin reeds een veroordeling is uitgesproken, zijn de veroordeelden en hun advocaat ingelicht over het gebruik van een mogelijk onjuist uitgevoerde geur-identificatieproef in hun zaak. Zij hebben de mogelijkheid een herziening van de zaak aan te vragen bij de Hoge Raad.

In de bewuste periode valt ook de zogenoemde Deventer-moordzaak. In die zaak werd fiscaal-jurist Ernest Louwes aanvankelijk mede op basis van een geurproef veroordeeld voor de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden