Update

OM vervolgt bedrijfsleider die homoseksuele stagiair weigerde

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de 42-jarige bedrijfsleider van een landbouwmechanisatiebedrijf uit Drachten wegens discriminatie. De man had in november een homoseksuele stagiair afgewezen omdat hij een vaste vriend heeft.

Lisa van der Velden
Bas van der Meer (rechts) met zijn vriend Jan Willem. Beeld Facebook
Bas van der Meer (rechts) met zijn vriend Jan Willem.Beeld Facebook

'Wij hebben iets gezien op je Facebookpagina, en dat is je seksuele geaardheid en vooral het uitleven van die geaardheid (je hebt een vriend). Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel. Wij zijn een Christelijk bedrijf, en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigingen mogen.'

Op die manier hoorde Bas van Meer afgelopen november dat zijn stageplek bij agrarische groothandel de Boer, die na twee positieve gesprekken 'zo goed als rond was', toch niet doorging. 'Ik was echt in shock', vertelt Van der Meer over die periode. 'Dat zoiets nog kan, in deze tijd.'

Op zijn Facebookpagina schrijft de student Small Business en Retail Management dat hij diep is geraakt. 'Ik word gediscrimineerd vanwege mijn seksuele geaardheid. Voor zover ik weet is dat een strafbaar feit in Nederland. Normaal ben ik niet het type dat de aandacht zoekt, maar in dit geval vind ik het belangrijk om mij wel te uiten!' Het bericht wordt meer dan 75 duizend keer geliked en 67 duizend keer gedeeld.

De reacties waren overweldigend, zegt Van der Meer. 'Ik kreeg meer dan twintig stageplekken aangeboden, mensen kwamen door mij uit de kast. Er waren hooguit drie mensen die negatieve berichten stuurden, het overgrote deel was positief.' Uiteindelijk doet de student aan de Hanzehogeschool Groningen aangifte van discriminatie en dient hij een klacht in bij het College voor de Rechten van Mens.

'Triest' en 'laag'

De 42-jarige bedrijfsleider wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd, zo werd donderdag bekend. Woensdag hoorde Van der Meer al dat het College voor de Rechten van Mens hem in het gelijk had gesteld.

Groothandel de Boer wil op geen enkele manier op de uitspraak reageren.
Tegenover het Algemeen Dagblad noemde eigenaar Hendrik de Boer het 'triest' en 'laag' dat de kwestie in de media is gekomen. Diezelfde eigenaar heeft Van der Meer een aantal keer voor een gesprek benaderd, maar daar zegt de student geen behoefte aan te hebben.

Van der Meer wil met zijn aangifte een voorbeeld stellen en denkt daarbij niet alleen aan homorechten. 'Je hoort ook wel eens dat mensen met een hoofddoekje voor een baan worden geweigerd, of iemand met een bepaalde achternaam. Eigenlijk wil ik één ding heel duidelijk maken: dat de grondwet nog altijd boven geloofsovertuiging staat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden