OM vervolgt Baker Tilly Berk wegens fraude: het advieskantoor hielp ondernemer belasting te ontduiken

Het Openbaar Ministerie gaat het belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk vervolgen voor het medeplegen van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De zaak draait om een Haagse behangondernemer die in 2007 een belastingconstructie van het advieskantoor kreeg waarbij hij via Cyprus belasting kon ontduiken.

De ondernemer is zelf ook verdachte in de zaak. Hij heeft altijd gezegd dat hij afging op het advies van Baker Tilly Berk en dat de belastingconstructie hun initiatief was. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de vervolging van het advieskantoor, na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad. Een woordvoerder van Baker Tilly Berk was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Dat het OM een heel kantoor vervolgt, gebeurt niet heel vaak. Maar recent zijn er wel een paar zaken tegen advieskantoren begonnen. Zo geldt het kantoor EY als verdachte in de zaak Vimpelcom, een Noors-Russisch telecombedrijf dat in Oezbekistan verwikkeld was in een grote corruptieaffaire. Het hoofdkantoor van dit bedrijf is in Nederland gevestigd.

De belastingkwestie bij Baker Tilly Berk leidde in 2014 al tot het opstappen van toenmalig bestuursvoorzitter Romke van der V.. Hij was controlerend accountant van de behangondernemer. Een strafzaak tegen hem werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, maar vorig jaar diende het OM nog wel een tuchtklacht tegen Van der V. in omdat hij de jaarrekeningen van zijn klant niet goed zou hebben gecontroleerd en geen melding had gemaakt van mogelijk witwassen door de ondernemer. De tuchtrechter moet nog uitspraak doen in deze zaak.

De betreffende ondernemer in woondecoratie verkocht in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten aan een bedrijf op Cyprus, waarvan hij ook eigenaar werd. Hij betaalde jaarlijks een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Dit bedrag kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus die het kantoor voor de ondernemer had opgericht. In een interne mail sprak een fiscalist van Baker Tilly Berk over 'winst afromen'.

In een civiele procedure die de ondernemer eerder tegen het advieskantoor aanspande, kreeg hij van de rechter een schadevergoeding toegewezen. Hij was door de constructie in problemen gekomen met de fiscus en moest een boete en een naheffing betalen. Wel oordeelde de rechter dat hij zelf ook had kunnen weten dat de constructie niet deugde. Daarom hoefde Baker Tilly Berk maar de helft van de schade te betalen.

Hoe hoog de schade is, moet nog worden vastgesteld. De ondernemer heeft al wel een voorschot van 2 ton euro ontvangen. Zijn advocaat Jaap Stikkelbroeck bevestigt dat hij recent beslag heeft gelegd bij een aantal klanten van Baker Tilly Berk om de rest van de schadevergoeding veilig te stellen. Deze klanten, onder wie de politieke partijen D66 en de VVD en een aantal Nederlandse gemeenten, mogen geen betalingen aan het advieskantoor doen zolang er beslag ligt. 'We ramen de schade inmiddels op circa 3,5 miljoen euro.'

Uit eerder onderzoek van de Volkskrant naar deze zaak bleek dat het belastingadvieskantoor meer Nederlandse ondernemers had geholpen met belastingconstructies via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. Voor het omzeilen van de Nederlandse fiscus maakten de medewerkers van Baker Tilly Berk gebruik van dezelfde soort constructies als recentelijk opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.

Justitie onderzoekt slechts één geval, omdat er over andere ondernemers geen concrete aanwijzingen waren en Baker Tilly Berk weigerde de namen van andere Nederlandse klanten met internationale belastingconstructies te geven. Baker Tilly Berk heeft in Nederland zeventien vestigingen met ruim zevenhonderd medewerkers. Het is onderdeel van het wereldwijde netwerk Baker Tilly International, dat in 141 landen actief is.

Lees hier verder hoe Baker Tilly Berk de Nederlandse fiscus omzeilde en de ondernemer in woondecoratie directeur-grootaandeelhouder werd van een dubieuze belastingtruc. Het belastingadvieskantoor gaf de belastingontduiking toe in een brief die het kantoor zelf begin 2015 aan het ministerie van Financiën heeft gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden