OM verdenkt patholoog van misbruik titel

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Zwitserse arts Danny Spendlove, die regelmatig als deskundige optreedt in Nederlandse strafzaken, van misbruik van de beschermde titel forensisch patholoog. Spendlove is ook verhoord over valsheid in geschrifte.

ANP/Redactie
Het Nederlands Forensisch Instituut. © ANP Beeld
Het Nederlands Forensisch Instituut. © ANP

De leiding van het Openbaar Ministerie adviseert officieren om geen gebruik meer te maken van zijn deskundigheid. In zaken waarin hij al heeft gerapporteerd, is het advies om een contra-expertise uit te laten voeren. Dat melden verschillende partijen vandaag die bij de zaken waarin Spendlove optrad, betrokken zijn.

Geleense lijkjes

Spendlove voerde met name contra-expertises uit. Hij deed dat bijvoorbeeld bij sectie in de zaak van de drie Geleense babylijkjes en bij het onderzoek naar het fatale geweldsmisdrijf tegen Niels Kooistra in Leeuwarden.

Vandaag werd hij als deskundige gehoord in de strafzaak in Breda tegen een 40-jarige man, die wordt verdacht van moord op zijn echtgenote in 2007 en waar geen duidelijke doodsoorzaak kan worden vastgesteld. Spendlove noemde zichzelf forensisch specialist of rechtsmedicus.

Hij studeerde geneeskunde in Maastricht en volgde vervolgopleidingen in het buitenland. In totaal deed hij ongeveer vierhonderd lijkschouwingen, legde hij desgevraagd uit.

Naar eigen zeggen heeft hij in 10 tot 15 Nederlandse strafzaken zelfstandig gerapporteerd. Ongeveer twee maanden geleden is hij door de politie verhoord over de beschuldigingen. 'Ik heb niks te verbergen. Ik heb niet gelogen', vertelde hij vanmorgen.

Niet bevoegd

Het Openbaar Ministerie inventariseert de strafzaken waarbij het de arts heeft ingeschakeld. Aan de hand van dit onderzoek wordt voor elke zaak waarbij de in Nederland onbevoegde forensisch patholoog betrokken is geweest, gekeken of dit consequenties moet hebben. Dat zegt een woordvoerder van de leiding van het Openbaar Ministerie.

'Het onderzoek naar de afgesloten zaken loopt nog. We kijken of zijn bijdrage cruciaal voor de zaak was', verduidelijkt de zegsman. 'We zullen de inventarisatie niet voor het einde van de maand af hebben.'

Het OM wijst erop dat Spendlove in het buitenland wel verschillende opleidingen heeft gedaan. Maar om in Nederland te mogen werken, had hij de opleiding voor klinisch patholoog in Nederland moeten volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden