Nieuws Rechtszaak

OM: verdachten aanslag Telegraaf-gebouw leverden meer misdaadauto’s

De mannen die ervan worden verdacht een jaar geleden een aanslag te hebben gepleegd op het gebouw van De Telegraaf , zouden de auto’s hebben geleverd voor een groot aantal veelbesproken misdrijven.

Beelden van een bewakingscamera die de aanslag op het gebouw van De Telegraaf vastlegde. Beeld ANP Handouts

Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de regiezitting tegen de zeven mannen die ervan worden verdacht dat zij de ‘aanslag op het vrije woord’ vorig jaar uitvoerden. Zo zou hoofdverdachte Bilal el H. met handlangers vluchtauto’s hebben gestolen en klaargemaakt voor een dubbele liquidatie in Zoetermeer, voor de aanslag op het Panorama-gebouw en voor de gruwelijke schietpartij op een vol jeugdbuurthuis in Amsterdam-Oost begin 2018. Bij die aanslag, die destijds tot grote maatschappelijke verontwaardiging leidde, kwam de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi om het leven.

De aanslag op De Telegraaf vond plaats in de nacht van 26 juni 2018. Een met brandstof gevulde Volkswagen Caddy reed in de gevel en werd in de fik gestoken. De bewaker in het gebouw kwam met de schrik vrij. Het OM vermoedt dat de voortvluchtige topcrimineel Ridouan T. achter de aanslag zit. Hij zou De Telegraaf hebben willen straffen voor de berichten die er over hem in de krant waren verschenen. Die poging tot intimidatie van de pers leidde tot vele geschokte reacties.  

Ridouan T. is nog niet aangeklaagd voor zijn veronderstelde opdrachtgeversrol. Maar de uitvoerders van de aanslag dus wel. In een onderzoek met de naam 13Puurs is het OM tot de overtuiging gekomen dat zeven mannen van begin 20, allen afkomstig uit Amsterdam-West, erachter zitten. Het zijn jongens die elkaar kennen van de buurtpleintjes waar ze vroeger samen voetbalden, vertelt een van de advocaten. Nu zitten ze, verspreid over het land, al maanden vast. 

Reconstructiefilmpje

Als de officier van justitie donderdagochtend een filmpje opstart met een reconstructie van de aanslag, schuiven de verdachten hun stoelen iets naar achteren en kijken aandachtig maar nagenoeg onbewogen naar het scherm. Alleen als er flarden van getapte straattaaltelefoontjes voorbijkomen – ‘yo bro, ik kan die chickie (auto, red.) niet vinden’ – gaat hier en daar een mondhoek omhoog.

Veel reden tot lachen is er ook niet. Nauwgezet heeft justitie gereconstrueerd hoe hoofdverdachte Bilal el H. regelt dat er een Volkswagen Caddy wordt gestolen en hoe er vanuit België een gestolen Audi komt aanrijden. Hoe op 26 juni de Audi en de Volkswagen Caddy-bestuurders elkaar ontmoeten in Osdorp en samen naar het Telegraaf-gebouw rijden. Hoe de Caddy vervolgens door de pui wordt gereden en aangestoken. En hoe de Audi vervolgens door de Coentunnel naar Amsterdam-Noord wordt gereden, waar de auto vervolgens uitbrandt en een derde auto er vandoor gaat. Camerabeelden worden ondersteund door gsm-locaties van de verdachten en berichten en gesprekken die de mannen onderling uitwisselden.

Dat de recherche zoveel informatie voorhanden heeft, komt doordat El H. al sinds april 2018 onderwerp was van een ander strafrechtelijk onderzoek, naar zijn betrokkenheid bij autodiefstal voor criminele activiteiten. Samen met handlangers wordt hij ervan verdacht dat hij veelal snelle, donkere auto’s stal en die voorzag van valse nummerplaten en serienummers.

Wat het OM betreft, kan het onderzoek binnen enkele weken volledig worden afgerond. De rechtbank hoopt de zaak tegen de mannen dan in maart 2020 inhoudelijk te behandelen.

In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat de verdachten een ton zouden hebben verdiend aan de aanslag op het Telegraaf-gebouw. Zij bespraken na afloop dat er ‘100 liter betaald’ moest worden. Maar het is het Openbaar Ministerie is niet duidelijk waar dit precies over gaat.  ‘Het zou ook om benzine kunnen gaan.’ 

Meer lezen over aanslagen in Amsterdam

Na zoveelste dodelijke schietpartij willen Marokkaanse moeders ‘bewustwording vergroten’ 
Ruim een week na alweer een moord op een jonge Marokkaanse Amsterdammer maken vrouwen uit de Marokkaanse gemeenschap zich grote zorgen. Want wat bezielt hun jongeren? Wie is het volgende slachtoffers? 

Openbaar Ministerie: Ridouan T. zat waarschijnlijk achter de aanslag op De Telegraaf
Politie en Openbaar Ministerie in Amsterdam houden er ernstig rekening mee dat crimineel Ridouan T. achter de aanslag zit op het gebouw van De Telegraaf in juni 2018. 

Motorclubleden krijgen tot vier jaar cel voor beschieten Panorama-pand
De drie verdachten van het beschieten van het pand van Panorama zijn veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden