OM: Van Rey liet zich voor een ton omkopen

Minstens drie Limburgse ondernemingen hebben de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (69) tussen 2004 en 2012 voor in totaal bijna 108 duizend euro omgekocht.  Piet van P. (71), prominent projectontwikkelaar in Roermond en een goede vriend van de politicus, is in de ogen van het Openbaar Ministerie de grootste uitdeler van steekpenningen geweest: bijna 98 duizend euro.

Jos van Rey. Beeld anp

Het gaat vooral om gratis reisjes naar vastgoedbeurzen, voetbalwedstrijden van Oranje en de vakantievilla van Van P. in de Franse badplaats St. Tropez. Dat blijkt uit de dagvaarding van het OM tegen Van Rey en Van P., die donderdag is gepubliceerd door de rechtbank in Rotterdam. Komende dinsdag moeten de verdachten daar voor de rechter verschijnen in een eerste 'regiezitting'. Beiden ontkennen het aannemen en verstrekken van steekpenningen.

Volgens het OM heeft Van Rey niet alleen zijn vriend Van P. bevoordeeld bij het toekennen van bouwopdrachten en het opkopen van panden tegen te hoge prijzen. Ook een bouwbedrijf uit Weert en een beveiligingsbedrijf uit Roermond zou hij hebben bevoordeeld in ruil voor steekpenningen. Bestuurders van die bedrijven zijn echter geen verdachte in de rechtszaak.

'Giften'

In de dagvaarding heeft het OM de 'giften' gespecificeerd die Van Rey van de drie ondernemingen zou hebben aangenomen. Van P. heeft hem voor ruim 37 duizend euro gefêteerd tijdens vastgoedbeurzen in Cannes en München; voor 14 duizend euro tijdens wedstrijden van Oranje bij het WK in Duitsland en het EK in Zwitserland; voor 14 duizend euro tijdens reisjes naar Berlijn, Londen, München en Lourdes; en voor 13 duizend euro ('reis- en verblijfkosten') tijdens 22 bezoeken aan de vakantiewoning in St. Tropez.

Vooral deze laatste post zal door Van Rey worden weggehoond. 'Mag ik niet gewoon op vakantie gaan met een goede vriend en in zijn huis logeren?, schamperde hij eerder. Van Rey wilde donderdag niet reageren. 'Zijn hard aan het werk, dus nu geen reactie', verklaarde hij via whatsapp. Ook zijn advocaat Gitte Stevens onthield zich van commentaar. 'Ik vertrouw erop dat de rechtbank ons in staat stelt het tegendeel aan te tonen', sms'te ze.

Van P. heeft volgen het OM ook bijna 17 duizend euro gedoneerd aan Liba Advies, het formeel door zijn kinderen geleide bedrijf waarmee Van Rey verkiezingscampagnes financierde. Ook de reclamezuil langs de snelweg A73 voor oud-staatssecretaris Frans Weekers (VVD) beschouwt het OM als een gift (à 1785 euro) aan Van Rey. Want het was Van Rey die dat in november 2012 regelde voor kandidaat Weekers.

Ook de twee andere bedrijven die worden genoemd in de dagvaarding doneerden geld aan de verkiezingskas via Liba. Het bouwbedrijf in Weert zou ook bijna 1200 euro hebben gespendeerd aan 'de paal van Weekers'.

Drie andere misdrijven

Het OM heeft Van Rey ook drie andere misdrijven ten laste gelegd. Hij zou in 2012 volop geheime informatie hebben gelekt over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Dat gebeurde niet alleen aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns, die vorig jaar voor het aannemen van deze informatie al tot een taakstraf is veroordeeld. Maar Van Rey klapte ook uit de school tegen staatssecretaris Fred Teeven, toen hij bij de VVD-bewindsman informatie opvroeg over een andere burgemeesterskandidaat. Een mogelijk belastend telefoongesprek tussen beide VVD'ers is echter niet getapt; volgens het OM wegens een technische storing. Van Rey zou ook informatie hebben gelekt naar VVD-kamerlid Karin Straus.

De oud-wethouder wordt tevens vervolgd voor het ronselen van tientallen volmachtstemmen tijdens verkiezingen voor de Tweede Kamer, gemeenteraad en provincie in 2010, 2011 en 2012. Volgens het OM heeft hij ook 175 duizend euro 'witgewassen' door inkomsten voor advieswerk niet zelf te incasseren, maar direct te laten overmaken naar Liba Advies.

In de strafzaak is nog een derde verdachte gedagvaard: de Roermondse oud-wethouder Tilman Schreurs (VVD, 54), directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg. Hij zou zich voor minstens 15.500 euro hebben laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van P., waaronder reisjes naar wedstrijden van Oranje (7300 euro) en donaties aan de carnavalsverening (7000) en fanfare (1000).

Volgens het OM fêteerde Van P. hem ook met dure (niet gespecificeerde) etentjes, 125 euro aan bloemen en een bloemenbon van 45 euro. Schreurs heeft de aantijgingen van corruptie eveneens ontkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden