OM: uitlevering kroongetuige Hakkelaar-zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft Groot-Brittanië gevraagd om uitlevering van Fouad Abbas, kroongetuige in de Hakkelaar-zaak. De spijtoptant kocht in 1996 strafvervolging af voor 1,8 miljoen gulden, maar heeft dat bedrag nog niet volledig voldaan....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Woordvoerders van het Amsterdamse parket en het ministerie van Justitie bevestigen het verzoek om uitlevering. Als het uitleveringsverzoek slaagt, dan zal zich voor de rechtbank in Amsterdam een uniek proces afspelen. Het OM zal de rechters vragen om veroordeling van zijn eigen kroongetuige op basis van diens eigen verklaringen.

Abbas is de Amsterdamse magistraten nog 337 duizend gulden schuldig. Hij had het volledige bedrag moeten voldoen vóór 1 september 1997. Het parket verleende de kroongetuige verscheidene keren uitstel van betaling . De laatste termijn liep af op 1 april van dit jaar.

Abbas sloot met het OM een overeenkomst waarin hij beloofde dat hij de waarheid zou vertellen over zijn samenwerking met de Hakkelaar. Ook moest hij een boete voldoen van 1,8 miljoen gulden. In ruil daarvoor zou Abbas buiten de muren van de gevangenis blijven.

Als kroongetuige maakte Abbas bij de rechtbank een geruchtmakende entree. Hij arriveerde per legerhelikopter bij de rechtbank, die uit veiligheidsoverwegingen zitting hield op een Amsterdams marineterrein. Daar wees Abbas zonder haperen Johan V. aan als leider van een bende die tienduizenden kilo's Pakistaanse hasj verhandelde. Dat herhaalde hij in hoger beroep. Abbas bemiddelde tussen de Pakistaanse leveranciers en de Hakkelaar.

Deze week bevestigde de Hoge Raad de veroordeling in hoger beroep van Johan V., die werd bestraft met 5,5 jaar celstraf en een miljoen gulden boete. Het gebruik van twee kroongetuigen, Abbas en bendelid Karman, werd goedgekeurd.

Advocaat G. Spong, lid van de verdediging van de Hakkelaar-bende, is verheugd over de vervolging van Abbas. Spong: 'Die zal zichzelf niet willen ophangen. Dus trekt hij zijn eerder afgelegde verklaringen in. En dat opent de weg voor een herzieningsverzoek voor het hele proces.'

De Nederlandse advocaat van Abbas, J. Pen, is nog niet op de hoogte van het Nederlandse uitleveringsverzoek. Waarom Abbas nog niet heeft betaald, weet hij niet.

Pen: 'Als hij het geld over had, zou hij het wel betalen.' Heeft Abbas geldgebrek of heeft hij geen toegang tot zijn kapitaal?

Pen: 'Daar geef ik geen antwoord op.'

België vroeg de Britse justitie al eerder om uitlevering van Abbas wegens het witwassen van zwart geld. De Indiër met een Portugees paspoort tekende onlangs hoger beroep aan tegen deze uitlevering. Hij is op borgtocht vrij. Een woordvoerster van het parket in Antwerpen verwacht dat Abbas eerst aan België zal worden uitgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden