OM trekt hoger beroep tegen Hells Angels in

Het Openbaar Ministerie trekt het hoger beroep in de strafzaak tegen 22 Hells Angels in. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in december het OM niet-ontvankelijk....

Het OM was niet volgens de regels omgesprongen met afgeluisterde telefoongesprekken tussen in de zaak betrokken advocaten en hun cliënten.

Volgens een woordvoerder is het OM ‘alles afwegende van oordeel dat het vertrouwen in de rechtspleging in zijn geheel meer is gediend met het intrekken van het hoger beroep’.

De Angels werden onder meer verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Officier van justitie Gert Oldekamp verzuimde verslagen van afgeluisterde gesprekken (zogeheten geheimhoudersgesprekken) te vernietigen.

Volgens de rechtbank was er sprake van ‘ernstige, grootschalige en herhaaldelijke inbreuken op de regelgeving’.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket van het OM, dat was belast met de strafvervolging van de Angels, ging de rechtszaak vorig jaar niet over de Angels maar over het OM. In hoger beroep zal dat waarschijnlijk niet veel anders zijn, zo luidt de verwachting.

Het OM heeft de fouten erkend, maar vond de sanctie van niet-ontvankelijkheid te zwaar. De fouten hadden moeten worden verdisconteerd in de hoogte van de straffen, meende het OM.

Een van de advocaten van de Angels, Leon van Kleef, toonde zich donderdag weinig verrast door de intrekking van het hoger beroep. ‘De kans dat het hof een volslagen andere visie op de zaak zou hebben, is niet heel erg groot’, aldus de raadsman.

‘Daarbij weet het OM dat wat er bij de rechtbank is gebeurd, in het niet zou gaan vallen bij wat wij bij het hof zouden gaan doen. Wij zouden allerlei getuigen gaan oproepen, waaronder officieren van justitie. Die sores wil het OM niet.’

Justitie heeft de afgelopen jaren de aanval op de Hells Angels ingezet om een einde te maken aan de ‘onaantastbaarheid’ van de motorclub. De Angels zouden actief zijn in onder meer drugs- en wapenhandel en zich schuldig maken aan bedreiging en geweld.

De missie van justitie is dramatisch mislukt. De strafzaken (waaronder de driedubbele moord in de gelederen van de Nomads) hebben geen veroordelingen opgeleverd. Pogingen om de Angels langs civielrechtelijke weg verboden te verklaren zijn op niets uitgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden