OM trekt dagvaarding voor 'fuck de koning' in

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) heeft de dagvaarding voor Abdulkasim al-Jaberi ingetrokken. Dat meldt advocaat Willem Jebbink. Bij een demonstratie tegen Zwarte Piet riep Al-Jaberi: 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis.' Het OM heeft de lezing van de advocaat in een persbericht bevestigd.

Abulkasim Al-Jaberi wordt opgepakt door de politie na zijn uitspraak over het koningshuis Beeld anp
Abulkasim Al-Jaberi wordt opgepakt door de politie na zijn uitspraak over het koningshuisBeeld anp

Het besluit volgt een dag nadat het OM aankondigde Al-Jaberi te vervolgen wegens majesteitsschennis. Hierop volgde een storm aan kritiek in de media. Het OM heeft nog niet besloten of vervolging hiermee definitief van de baan is.

Afgelopen maandag diende advocaat Jebbink een verzoek tot seponering in, waarin hij erop wees dat de vervolging op gespannen voet stond met de vrijheid van meningsuiting en de demonstratievrijheid. Ook was er volgens hem geen sprake van een rechtstreekse belediging. Jebbink: 'Hij zei: Fuck de koning, niet: fuck you, koning.'

Volgens het OM is er 'meer tijd' nodig om de inhoudelijke bezwaren van Jebbink te onderzoeken. De raadsman heeft een keur aan mensen als getuigen opgegeven, onder wie de koning, de koningin, de burgemeester van Amsterdam en een reeks politieambtenaren. 'Dit zou kunnen betekenen dat Zijne Majesteit langs moet komen voor een verklaring', aldus Jebbink.

De behandeling van de zaak voor de Amsterdamse politierechter stond gepland voor 27 mei. Die zitting, meldt het OM nu, biedt voor het horen van de door Jebbink genoemde getuigen niet genoeg tijd.

Dat de media-aandacht een aanzienlijke rol gespeeld heeft in dit besluit, betwijfelt de advocaat niet. 'Kijk naar de snelheid waarmee ze gehandeld hebben', zegt Jebbink. 'Een beslissing op een sepot-verzoek binnen twee dagen is heel bijzonder.' Jebbink zegt gebeld te zijn door talloze internationale media, waaronder The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden