OM trekt Clickfonds-zaak in

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het hoger beroep in de zaak tegen de top van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon ingetrokken....

Van onze verslaggever

De rechtbank vond dat justitie de belangen van de verdachten tijdens het onderzoek ernstig had geschaad en verklaarde het OM niet-ontvankelijk.

Justitie vindt de door de rechtbank opgelegde sanctie te sterk, maar trekt het hoger beroep in omdat de zaak al lang genoeg zou hebben geduurd.

In juni van dit jaar, toen de rechtbank in Amsterdam het OM niet-ontvankelijk verklaarde, werd justitie hard op de vingers getikt wegens 'zeer onzorgvuldige' strafvervolging van de verdachten. De kern van de kritiek ging over een rechtshulpverzoek aan de Zwitserse autoriteiten. Bij de vertaling van dat verzoek in het Duits is het woord 'fiscaal' volledig uit de tekst geschreven. Een ernstige omissie met grote gevolgen, omdat de Zwitsers daardoor zouden zijn misleid. Zij weigeren mee te werken aan de vervolging voor belastingfraude.

Hoewel Justitie stelt dat de onzorgvuldigheden 'de voortzetting van strafzaken tegen de verdachten tegen wie nog onderzoek loopt' niet in de weg staan, heeft de beslissing grote gevolgen. De zaken tegen hoofdverdachten Adri S. en Dirk de G. zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op bewijs dat op basis van het betwiste rechtshulpverzoek is verkregen.

De advocaat van Adri S. heeft inmiddels verzocht om beëindiging van de zaak. Dat verzoek wordt aanstaande vrijdag door de rechtbank behandeld. De verdachte Leemhuis-directie neemt volgende week een beslissing over het hoger beroep dat zij hebben ingesteld. Zij zijn in beroep gegaan tegen de veroordeling voor het niet betalen van loonbelasting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden