OM Suriname onderzoekt moorden toch
Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname is voor het eerst in achttien jaar een onderzoek begonnen naar de decembermoorden van 1982....
Bouterse weigerde donderdag in te gaan op het onderzoek door het OM, maar op een persconferentie vertelde hij dat hij op de avond van de decembermoorden bij een bevriende politicus thuis was. Pas de volgende morgen werd hij door een legercommondant op de hoogte gesteld van de moorden.
De stap van het OM, dat jarenlang een onderzoek weigerde of niet aandurfde, is een belangrijke doorbraak. 'Hier hebben we al die jaren naar uitgekeken', zegt N. Rambocus, wiens broer een van de slachtoffers was. 'Alle lof voor de regering-Venetiaan dat ze toch heeft doorgezet.'
Het OM ging overstag na een dringend verzoek per brief van minister S. Gilds van Justitie en Politie om zo snel mogelijk een onderzoek te beginnen. De regering-Venetiaan wil zo voorkomen dat de moorden op 8 december, na achttien jaar, verjaren. 'We hebben de samenleving verzekerd dat er een onderzoek komt en we zullen deze belofte ook inlossen', zei Gilds donderdag.
Direct na het verzoek gaf de nieuwe waarnemend procureur-generaal, S. Punwasi, opdracht aan de politie een opsporingsonderzoek te beginnen. Tot nu toe zijn twaalf nabestaanden en andere betrokkenen gehoord.
Het snelle optreden van justitie komt na het vertrek eerder deze maand van de Bouterse-getrouwe waarnemend procureur-generaal H. Rozenblad. Zij weigerde de afgelopen jaren in te gaan op verzoeken van nabestaanden en mensenrechtenorganisaties.
'Het OM is al die jaren in gebreke gebleken. Ik ben blij dat het nu eindelijk dit feitenonderzoek begint', aldus mr. F. Kruisland, die namens een aantal nabestaanden een procedure is begonnen bij het Hof van Justitie, met de bedoeling het OM te bevelen een gerechtelijk vooronderzoek te openen.
Pas als dit gerechtelijk vooronderzoek begint, wordt de verjaring gestuit. Het hof beslist volgende week over dit verzoek. 'Het OM ziet het al gebeuren dat het een bevel krijgt', zegt R. Sohansingh, wiens broer in 1982 werd doodgeschoten. 'Daarom zijn ze alvast met de verhoren begonnen'.
Van de nabestaanden die een getuigenis bij de politie hebben afgelegd, komt een aantal uit Nederland.
Ook in Nederland wacht Bouterse een mogelijk onderzoek naar de moorden. Het Amsterdamse gerechtshof beraadt zich hierover in een procedure die door twee nabestaanden is begonnen.