OM stelt onderzoek in naar uitspraken imam

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de uitspraken van de Rotterdamse imam Khalil el-Moumni. Op diverse plaatsen in het land is door belangenorganisaties en personen aangifte gedaan bij de politie....

Van onze verslaggever

Vorige week verklaarde Khalil el-Moumni in het actualiteitenprogramma NOVA dat homoseksualiteit een ziekte is die schadelijk is voor de samenleving. 'Als deze ziekte zich onder de jeugd verspreidt, leidt dat tot uitsterven', zei de islamitische geestelijke. Khalil el-Moumni zei ook te vrezen dat homoseksualiteit niet beperkt blijft tot Nederlanders alleen.

Het onderzoek gaat naar verwachting enkele maanden duren. Justitie verwacht begin augustus een besluit te nemen over het al dan niet vervolgen van de imam.

Eerder dit jaar oordeelde de Hoge Raad dat Tweede-Kamerlid Leen van Dijke (RPF) door het gerechtshof in Den Haag terecht was vrijgesproken van belediging van homoseksuelen. In eerste instantie had de rechtbank de reformatorische politicus veroordeeld tot een geldboete van driehonderd gulden.

Van Dijke had in een vraaggesprek met Nieuwe Revu homoseksualiteit vergeleken met fraude. Hij stelde daarbij dat het in zijn ogen fout is dat gradaties worden aangebracht in het overtreden van de geboden van God. 'Waarom zou een praktiserend homoseksueel beter zijn dan een dief?', vroeg Van Dijke zich in 1996 af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden