OM stelt geen onderzoek in naar oud-VVD-Kamerlid Verheijen

Het Openbaar Ministerie zal geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar politicus Mark Verheijen (VVD). Dat heeft het OM vandaag in een brief aan betrokkenen laten weten. In februari deed de Limburgse ondernemer Wout Heijmans, eigenaar van Adventureworld of Taurus, aangifte tegen Verheijen wegens corruptie.

Huib Modderkolk
VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer. Beeld anp
VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer.Beeld anp

Heijmans meende dat Verheijen, oud-gedeputeerde in Limburg, hem tegengewerkte bij zijn poging een bioscoop te bouwen in Velden, een dorp in de gemeente Venlo. Verheijen had de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordeeld met een vergunning voor een bioscoop, vond Heijmans. En daarmee zijn plannen gedwarsboomd.

Het OM heeft na 'oriënterend onderzoek' geconcludeerd dat er 'onvoldoende aanknopingspunten zijn voor de verdenking van een strafbaar feit.' Om die reden heeft het OM besloten 'geen verder (strafrechtelijk) onderzoek in te stellen naar aanleiding van de aangifte'. Dat staat in de brief die het OM aan betrokkenen heeft gestuurd.

Declaraties
Mark Verheijen stapte eind februari op als Kamerlid van de VVD nadat discussie was ontstaan over gedeclareerde autoritten in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg en de aangifte van Heijmans tegen hem. Vanwege die discussie vond Verheijen dat hij niet meer als volksvertegenwoordiger kon functioneren. Een integriteitscommissie van de VVD oordeelde dat het Kamerlid had gehandeld 'in strijd met het integriteitskader van de VVD'. De provincie Limburg deed ook onderzoek en concludeerde dat er 'geen sprake was van uitbetaling van onterechte declaraties'.

In oktober pleitte dezelfde integriteitscommissie van de VVD Verheijen vrij van een andere integriteitsschending. De commissie had onderzocht of Verheijen met overheidsgeld een campagnefeest op de Floriade in Venlo in 2012 had gefinancierd. Dat bleek niet het geval te zijn.

In een reactie zegt Mark Verheijen dat de mededeling van het OM voor hem 'niet verrassend is'. Verheijen: 'Maar ik ben blij dat er nu over alle onderdelen eindelijk duidelijkheid is. Er kan nu een grote streep onder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden