nieuwsmarengo-proces

OM: schaduwen advocaten was gerechtvaardigd

Het schaduwen van de advocaat Nico Meijering en zijn kantoorgenoot Leon van Kleef was, in de zoektocht naar de voortvluchtige Ridouan T., ‘gerechtvaardigd’. Het ging de politie immers niet om de inhoud van het contact van de advocaten met hun cliënt, maar om de verblijfplaats van T.

Van links naar rechts: advocaten Nico Meijering, Laura ter Steeg, Juriaan de Vries, Christian Flokstra en Inez Weski praten na bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na afloop van een zitting in het grote liquidatieproces Marengo. Beeld ANP
Van links naar rechts: advocaten Nico Meijering, Laura ter Steeg, Juriaan de Vries, Christian Flokstra en Inez Weski praten na bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na afloop van een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Dat zei de officier van justitie donderdagochtend in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin 17 verdachten terechtstaan wegens een reeks moorden en pogingen daartoe. In de zoektocht naar hoofdverdachte Ridouan T. liet het Openbaar Ministerie kantoorgenoten Meijering en Kleef volgen door zowel de Nederlandse als de Dubaise politie, in de hoop T. te kunnen vinden.

‘T. was op dat moment de meest gezochte verdachte van Nederland’, aldus de officier. ‘Hij werd gezocht voor een reeks moorden. Wij wilden voorkomen dat er nog meer moorden zouden worden gepleegd.’

Op de vorige zitting betoogden verschillende advocaten woedend dat een cliënt zich vrijelijk tot een advocaat moet kunnen wenden, en dat het volgen van advocaten door de politie uit den boze is. Het OM stelt dat de advocaten de integriteit van justitie ten onrechte in twijfel hebben getrokken. ‘Advocaten zijn niet immuun voor de inzet van opsporingsmiddelen’, aldus de aanklager. Het belang van het opsporen en arresteren van T. was volgens haar groter dan het verschoningsrecht van de advocaten, ‘omdat het moorden doorging, ook toen de strafzaak Marengo al op gang was gekomen’. Zo werd in maart 2018 de broer van de kroongetuige in het proces, Nabil B., doodgeschoten.

Het OM meende na een ‘tip’ dat de raadslieden Meijering en Van Kleef in juni vorig jaar een afspraak hadden met T. in Dubai. Zij werden volgens het OM ‘kortstondig’ geobserveerd, waarbij het niet ging om de inhoud van gesprekken. Bovendien, stelt de officier, waren Meijering en Van Kleef niet de advocaten van T.; dat is Inez Weski.

Uiteindelijk leidde de observatie tot niets. Om die reden zou het volgen van de advocaten uit het Marengo-dossier zijn gehouden. Het OM ontkent dat ook andere advocaten zijn gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden