nieuwsRidouan T.

OM: Ridouan T. in Caloh Wagoh-proces gekoppeld aan drie liquidaties en reeks moordopdrachten

Ridouan T. wordt opnieuw in verband gebracht met een reeks liquidaties. In het zogenoemde Eris-proces wordt de in december aangehouden Ridouan T. door het OM ‘gekoppeld’ aan 9 liquidatieopdrachten, waarbij 14 personen het doelwit waren. Drie zijn daadwerkelijk geliquideerd. De uitvoerders van de moorden worden gelinkt aan motorclub Caloh Wagoh.

Elsbeth Stoker
Politieagenten zijn een woning binnengevallen in Vianen. De inval heeft mogelijk te maken met onderzoek naar Ridouan T., die lange tijd in de stad woonde. Beeld ANP
Politieagenten zijn een woning binnengevallen in Vianen. De inval heeft mogelijk te maken met onderzoek naar Ridouan T., die lange tijd in de stad woonde.Beeld ANP

Ridouan T. wordt vooralsnog niet vervolgd in de Eris-strafzaak. Of dat gaat gebeuren, moet het OM nog besluiten. Dat bleek woensdag tijdens een tussentijdse zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. In het omvangrijke Eris-proces staan op dit moment zestien verdachten terecht. De strafzaak draait in totaal om elf moordopdrachten, daarbij waren zestien personen het doelwit. Vijf van hen zijn daadwerkelijk vermoord. Daarnaast worden de verdachten vervolgd wegens de beschieting van een woning, afpersing, mishandeling en vuurwapenbezit.

Het Eris-liquidatieproces is nauw is verbonden met het Marengo-strafproces. In die strafzaak is Ridouan T. wél een van de hoofdverdachten. Volgende week is er opnieuw een tussentijdse zitting in de zogenoemde Marengo-zaak. Die beslaat een reeks moorden in de periode tussen 2015 en 2017. Het strafproces Eris begint waar Marengo eindigt, met de liquidatie van Justin Jap Tjong eind januari 2017. Jap Tjong zou de chauffeur zijn geweest bij de Utrechtse vergismoord eerder die maand. Deze vergismoord was voor kroongetuige Nabil B. reden om over te stappen naar justitie. B. is de kroongetuige in de Marengo-zaak, hij heeft verklaard over moorden tot januari 2017.

null Beeld

Na de Utrechtse vergismoord werden er meteen plannen gemaakt om het aanvankelijk beoogde doelwit alsnog dood te schieten. Volgens het OM wilde Justin Jap Tjong mogelijk niet meer meedoen met deze nieuwe liquidatie. Hij wist echter wel veel van de schutters van de vergismoord. ‘Hierin lijkt de kiem te hebben gelegen voor zijn eigen liquidatie’, aldus de aanklager woensdag.

Motorclub Caloh Wagoh

Kroongetuige Tony de G. heeft verklaard dat de moord op Justin Jap Tjong georganiseerd werd door leden van motorclub Caloh Wagoh. Delano R., de president van de motorclub, zou zich met deze liquidatie hebben mogen bewijzen aan crimineel kopstuk Ridouan T. Nadien zou Delano R. als ‘moordmakelaar’ nog meer liquidatieopdrachten van T. hebben aangenomen.

Het OM baseert zich naast de verklaringen van kroongetuige Tony de G. ook op PGP-berichten. Onder aliassen als ‘enemy for all motherfucker’, ‘ticket to hell for all motherfuckers’, ‘heaven and hell for my enemy’s’, ‘no justice, no peace’, ‘act of war’, ‘angel of dark’, ‘last man standing’ en ‘public enemy1’ zou Ridouan T. met Caloh Wagoh-verdachten hebben gesproken over liquidaties.

Volgens het OM is nog niet besloten of Ridouan T. ook in dit proces wordt vervolgd. ‘Zijn rol en positie zullen nog nader worden geduid’, aldus de aanklager. ‘Op dit moment ligt de focus op de verdachten die reeds binnen Eris worden vervolgd.’

Bij een schietpartij in 2017 op de parkeerplaats bij station Breukelen werd crimineel Jaïr Wessels doodgeschoten. Kroongetuige Tony de G. was betrokken bij deze liquidatie. Beeld ANP
Bij een schietpartij in 2017 op de parkeerplaats bij station Breukelen werd crimineel Jaïr Wessels doodgeschoten. Kroongetuige Tony de G. was betrokken bij deze liquidatie.Beeld ANP

Drie moordcommando's

Eind 2017 besloot kroongetuige Tony de G. over te stappen naar justitie. Hij was zelf onder meer betrokken bij de liquidatie van Jaïr Wessels in Breukelen in 2017. In ruil voor de halvering van de strafeis heeft hij belastende verklaringen afgelegd over zichzelf en andere verdachten in het Eris-proces. Woensdag kondigde het OM aan dat justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van dit strafproces 12 jaar in plaats van 24 jaar tegen hem zal eisen.

Volgens de kroongetuige waren er binnen de motorclub drie moordcommando’s actief, die werden aangestuurd door de president, Delano R. Hij werd eind 2018 gearresteerd. Tijdens de grote politieactie werden onder meer 900 gegevensdragers in beslag genomen, waaronder telefoons en laptops. Justitie beschouwt ze als een ‘schatkamer vol bewijs’. Zo bewaarde Delano R. veel bewijs op zijn laptop en externe harddisk. Waaronder filmpjes en chatberichten. Tijdens de vorige zitting zei de aanklager dat er over liquidaties werd gesproken ‘alsof het om Brabantse worstenbroodjes ging’. De officier vergeleek het toen met ‘koehandel’: ‘Dood op bestelling.’

NRC berichtte woensdag dat Delano R. kort voor zijn arrestatie als presentator werd ingezet voor een programma voor RTL/Videoland. De opnames voor dit programma Nieuwe Penoze waren in volle gang toen hij eind 2018 werd gearresteerd.

Ridouan T. op 6 maart toch niet in rechtbank

Ridouan T. wil toch niet aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting tegen hem, op 6 maart. Dat zei zijn advocaat Inez Weski woensdag. Aanvankelijk had hij aangegeven naar de rechtbank te gaan, maar T. is het er niet mee eens dat hij apart van de andere verdachten in het liquidatieproces Marengo voor de rechter moet verschijnen. T. wordt verdacht van verschillende moordopdrachten. Hij is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. De volgende inleidende zittingen in dit omvangrijke proces zijn gepland op 27 en 28 februari en 6 maart. T. zou afgezonderd van de rest als enige verdachte op de zitting van 6 maart moeten verschijnen, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De 42-jarige Ridouan T. was jarenlang voortvluchtig. Eind vorig jaar is hij in Dubai opgepakt.

Het proces tegen Caloh Wagoh is nu al een uitzonderlijk proces

Lees hier het verslag waarom de zaak tegen leden van motorclub Caloh Wagoh zo uitzonderlijk is. En wat brengt de verklaring van kroongetuige Tony de G. teweeg? Al eerder raakte Caloh Wagoh in opspraak, destijds werd één van hun leden veroordeeld wegens het beschieten van het Panorama-gebouw.

Volgens kroongetuige Tony de G. zou ook de in december aangehouden Ridouan T. moordopdrachten hebben verstrekt aan Caloh Wagoh-leden die in dit Eris-proces terechtstaan. Wat weten we over Ridouan T. ?

Ridouan T. wordt ook in verband gebracht met de schokkende moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019. Lees hier de reconstructie van die dag, en een profiel van Derk Wiersum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden