OM pleit voor intensievere aanpak spijbelaars

AMSTERDAM - Om het stijgende aantal spijbelaars aan te pakken is meer contact tussen justitie en leerplichtambtenaren nodig. Om dat mogelijk te maken moeten er wel genoeg leerplichtambtenaren zijn, stelt het OM donderdag bij het bekendmaken van de spijbelcijfers.

Novum
Leerplichtambtenaren controleren woensdag samen met politieagenten in de Schilderswijk in Den Haag. © anp Beeld
Leerplichtambtenaren controleren woensdag samen met politieagenten in de Schilderswijk in Den Haag. © anp

Justitie is bezorgd over de stijging van het aantal kinderen dat spijbelt vanwege problemen thuis. In 2009 waren er nog 3741 zaken, vorig jaar waren dat er 3854. Het OM overlegt met de landelijke vereniging van leerplichtambtenaren Ingrado over het intensieveren van de contacten.

Signaalverzuim en luxeverzuim
De cijfers over spijbelen zijn opgesplitst in twee soorten; het 'luxeverzuim' waarbij kinderen niet naar school gaan omdat het gezin buiten de schoolvakantie met vakantie gaat en het 'signaalverzuim' waarbij kinderen spijbelen omdat er thuis problemen zijn.

In tegenstelling tot het signaalverzuim is het luxeverzuim afgenomen, van 3678 zaken in 2009 naar 3448 zaken vorig jaar. In 2008 werd een hoogtepunt van bijna 4200 bereikt. Het aantal meldingen van signaalverzuim stond toen op bijna 3900.

Criminaliteit
Het OM benadrukt dat jongeren die structureel spijbelen later vaker in de criminaliteit belanden. In eerste instantie is het aan ouders, de school en de leerplichtambtenaar om hier iets aan te doen. Als dat geen zoden aan de dijk zet kan het OM de ouders of de jongeren zelf voor de rechter brengen.

Die kan dan een leerstraf of begeleiding door Bureau Jeugdzorg opleggen. De ouders kunnen een boete krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden