OM overtrad rechtsregels stelselmatig

Het Openbaar Ministerie (OM) mag 22 leden van de omstreden motorclub niet meer strafrechtelijk vervolgen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald....

Het OM gaat in hoger beroep, maar de imagoschade is al groot. Het zogenoemde Acroniem-onderzoek naar de Hells Angels duurde vier jaar en kostte vele miljoenen euro’s. Er zitten honderdduizenden manuren in.

Het OM heeft ten onrechte enkele honderden afgeluisterde telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten uitgewerkt en bewaard. De opnamen van deze zogeheten ‘geheimhoudersgesprekken’ mogen niet worden gebruikt in het onderzoek, maar moeten meteen worden vernietigd.

Het OM heeft het verzuim niet kunnen verklaren. De zaaksofficier van justitie, Gert Oldekamp, die drie jaar lang het onderzoek leidde, kon zich tijdens een verhoor voor de rechtbank hierover vrijwel niets herinneren. De top van het OM heeft maatregelen tegen hem aangekondigd.

De rechtbank meent dat het OM ook niet heeft kunnen aantonen dat er niets met de vertrouwelijke gegevens is gebeurd. Het staat vast dat leden van het onderzoeksteam en de Criminele Inlichtingen Eenheid lange tijd toegang hadden tot uitgewerkte advocatentaps.

De rechtbank neemt deze nalatigheid hoog op. ‘De ernstige, grootschalige en herhaaldelijke inbreuken op de regelgeving ondergraven het vertrouwen van de burger dat wat hij in vertrouwen met een advocaat bespreekt ook geheim blijft. Het gebrek aan verantwoording hieromtrent door het OM versterkt die vertrouwensbreuk.’

Volgens de rechters raakt de kwestie het vertrouwen in de rechtspleging als geheel. Ze hebben gekeken naar de ernst van de verdenkingen tegen de Hells Angels, maar achten die ondergeschikt aan het belang van een goed functionerende verdediging. Dat rechtsbeginsel is bepalend voor de kwaliteit van de strafrechtspleging, aldus de rechtbank.

De persofficier van justitie, Digna van Boetzelaer, noemt het vonnis een zwaar gelag. Ze zegt dat het OM dan wel niet volgens de regels heeft gehandeld, maar wel in de geest ervan. ‘De rechtbank hoefde niet tot deze uitspraak te komen. Het is geen opzettelijke fout geweest.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden