OM ontkent samenvoeging parketten

Het Openbaar Ministerie ontkent dat de negentien huidige arrondissementsparketten worden teruggebracht tot tien regio-parketten. Ook verdwijnen er geen hoofdofficieren van justitie....

Van onze verslaggever

Volgens het OM is de notitie een zogeheten visiedocument, een grove schets van de toekomst. Hierin worden de werkwijze en inrichting van het Openbaar Ministerie tegen het licht gehouden en mogelijke veranderingen voorgesteld. Deze staan evenwel niet vast en andere scenario's blijven mogelijk, zegt een woordvoerder van het OM.

Op dit moment bekijken liefst zeven werkgroepen hoe het verder moet met het Openbaar Ministerie. Want het staat vast dat de organisatie op de schop moet. Het OM kan de spectaculaire stijging van het aantal zaken nauwelijks meer aan. En ook in specialistische zaken, zoals fraude en milieu, schiet het OM in zijn huidige vorm vaak tekort.

De organisatie onderkent al langer de problemen en heeft een aantal veranderingen reeds doorgevoerd. Zo werd met het oog op de oprichting van de Nationale Recherche het Landelijk Parket uitgebreid. De vorming van interregionale fraudeaanpak en de oprichting van expertisecentra moeten de effectiviteit van de afzonderlijke parketten vergroten.

Volgens het OM wordt nu ook naar andere vormen van geografische samenwerking gezocht. Van een fusie van parketten is echter geen sprake. Hoogstens zullen op kleine parketten als Roermond niet meer alle werkzaamheden worden verricht. Deze zullen bij grotere parketten, bijvoorbeeld in Maastricht, worden ondergebracht.

In NOVA ging de Utrechtse burgemeester Brouwer-Korff fel tekeer tegen plannen om de parketten van Utrecht en Arnhem samen te voegen. Vooral dat Utrecht voortaan geen eigen hoofdofficier van justitie meer zou hebben, stuitte haar tegen de borst. Ook zei de burgemeester nooit officieel op de hoogte te zijn gesteld van de vele veranderingen bij het OM.

Het OM reageert verbaasd. Volgens de woordvoerder heeft Brouwer-Korff namens het Korpsbeheerdersberaad op 25 september 2003 deelgenomen aan de OM-conferentie Het OM verandert. De Utrechtse burgemeester heeft daar zelfs het woord gevoerd. Verder zou zij van minister Donner van Justitie een brief hebben gekregen waarin hij de plannen rond het Openbaar Ministerie nader toelicht.

Donner heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat hij in juni met de eerste deelvoorstellen komt, waarbij hij tevens zijn standpunt uiteen zal zetten. In het najaar komt de minister vervolgens met concrete plannen voor de reorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden