OM onderzoekt vuurwerkbrand discotheek Roxy

Het Openbaar Ministerie bestudeert of het vervolging zal instellen tegen het personeel van de Amsterdamse discotheek Roxy die in juni volledig in vlammen opging....

Het vuurwerk werd eind juni afgestoken op de herdenkingsbijeenkomst van de kort daarvoor overleden oprichter Peter Giele.

De politie heeft het onderzoek naar de brand afgerond en woensdag naar het Openbaar Ministerie gezonden. Voor het onderzoek zijn vijftien medewerkers gehoord. Daaruit bleek dat het personeel niet goed had overlegd over wanneer het vuurwerk precies zou worden afgestoken. 'De communicatie was gebrekkig', aldus de politie.

De officier van justitie moet binnen twee maanden besluiten of hij vervolging instelt tegen het personeel. Justitie kan de personeelsleden vervolgen voor brand door schuld. Als er mensenlevens in gevaar zijn geweest, staat daarop een maximale straf van zes maanden.

Bij het herdenkingsfeest waren ongeveer driehonderd mensen in het gebouw. De evacuatie verliep snel en zonder problemen.

De politie doet geen uitspraken over wie er verantwoordelijk is voor de brand. Het opsturen van het brandrapport naar Justitie is een aanwijzing dat er mogelijk sprake is van strafbare feiten. 'Bij een kleine brand is er een rapport en daar blijft het bij', zegt de politiewoordvoerder.

'In dit geval vonden we het nodig onze bevindingen door te sturen. Dit gebeurde in overleg met Justitie. Het was immers een grote brand.'

Directeur M. Kleiss bevestigt dat er op de bewuste dag geen vergunning was om het vuurwerk af te steken. Zijn personeel is ervaren en heeft vaker dergelijk vuurwerk gebruikt in de disco. In het verleden is er wel toestemming gevraagd en verleend, maar de vergunning moet elke keer worden vernieuwd.

Kleiss is bezig om zijn bedrijf voort te zetten. Het wachten is op de uitkering van de verzekering. De schade, die in de vele miljoenen loopt, is geclaimed, maar Kleiss heeft nog geen uitsluitsel. 'We hebben onze premie altijd keurig betaald, dus we gaan ervan uit dat ze uitbetalen.'

Roxy heeft gisteren een persbericht uitgegeven om te weerspreken dat de verzekering niet zou uitkeren. Dit werd door sommige kranten gemeld.

'Ik weet niet waar dat vandaan komt', zegt Kleiss. 'Allemaal speculaties. Wij hebben van de verzekeraar geen berichten ontvangen die in die richting wijzen.'

Verzekeraar Delta Lloyd, bij wie de Roxy niet is verzekerd, kan niet al te veel zeggen over de brand in Amsterdam. 'Meteen na de brand ging het verhaal dat het een hele bijzondere situatie is met de Roxy door dat vuurwerk', zegt woordvoerder Koeleman.

Volgens hem is alles te verzekeren, het is maar net wat verzekeraar en eigenaar afspreken. In bijzondere gevallen stelt de verzekeraar bijzondere eisen en kan de premie omhoog gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden