Nieuwsantihomopamflet

OM onderzoekt strafbaarheid Nashville-verklaring

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Op basis daarvan wordt bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek komt. Hoe lang het beoordelen gaat duren, is niet bekend.

Redactie
Kees van der Staaij (SGP).  Beeld Freek van den Bergh
Kees van der Staaij (SGP).Beeld Freek van den Bergh

De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, had eerder op de dag op Radio 4 laten weten dat ze aangifte heeft gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij, die de verklaring heeft ondertekend. ‘Dit hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van lhbti’ers’, aldus de operazangeres. Onduidelijk is of de beslissing van het OM volgt op deze aangifte.

In de verklaring, die werd opgesteld in de Amerikaanse stad Nashville, worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen. In de Nederlandse vertaling staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat genezing van homoseksualiteit mogelijk is.

Felle kritiek

Het pamflet is overgewaaid uit de Verenigde Staten en ondertekend door honderden protestantse predikanten en voorgangers, onder wie diverse Nederlanders. SGP-voorman Kees van der Staaij wordt fel bekritiseerd vanwege het ondertekenen van de tekst. Ondanks de kritiek, blijft hij wel achter zijn verklaring staan: ‘De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.’

Senator Diederik van Dijk van de SGP en enkele medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de verklaring ook ondertekend.

Volgens de scriba (inhoudelijk leider) van de Protestantse Kerk is de Nashville-verklaring theologisch eenzijdig, gesloten en pastoraal onverantwoord. Ze is daarom niet dienstbaar aan het gesprek in gemeenten over gender, seksualiteit en zegen. René de Reuver zegt de verklaring daarom te betreuren: ‘Dit gesprek is sowieso niet gediend met verklaringen en statements over en weer, maar komt alleen verder als het op een veilige manier gevoerd wordt op de plek waar het thuishoort, namelijk in de gemeente. Het kan alleen in een open houding waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden.’

Afkeuring in Den Haag

Politiek Den Haag reageerde vol afkeuring op de ondertekening van de Nashville-verklaring door SGP-voorman Kees van der Staaij. Onder anderen minister Van Engelshoven (D66, Emancipatie) sprak op Twitter van ‘stappen terug in de tijd’.

Ook in de reacties van Volkskrant-lezers klinkt vooral verontwaardiging door. Een selectie van ingezonden brieven.

De Nashville-verklaring komt oorspronkelijk uit de zuidelijke Amerikaanse staat Tennessee en werd twee jaar geleden al gelanceerd. Wie stelde de oorspronkelijke versie op en waarom?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden