OM onderzoekt of motorclub No Surrender Panorama dwong tot tekenen contract

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een contract waarin hoofdredacteur Frans Lomans van weekblad Panorama verklaart geen (negatieve) publiciteit meer te schenken aan motorclub No Surrender.

Redactie
No Surrender-oprichter Klaas Otto, Beeld anp
No Surrender-oprichter Klaas Otto,Beeld anp

Dit zegt een woordvoerster naar aanleiding berichtgeving van NRC. De verklaring is ondertekend door Lomans en twee leden van No Surrender die optreden namens oprichter Klaas Otto, die het contract overigens al anderhalf jaar geleden op zijn Facebook zette.

Verslaggeefster Mylène de la Haye van Panorama zou meekijken bij een speciaal opgerichte vrouwenafdeling van No Surrender en daar elke week over schrijven. De geplande serie stopte echter al na twee afleveringen. In een van de artikelen zou De la Haye hebben verwezen naar criminele aspecten van de motorclub.

Hierop zou Otto, oprichter en destijds leider van No Surrender, verdere medewerking aan De la Haye hebben geweigerd en verdere publicaties in Panorama hebben verboden.

Samenwerking verbroken

Volgens het contract zijn afspraken geschonden die verslaggeefster De la Haye met de motorclub had en werd de samenwerking verbroken. Panorama zou volgens de verklaring een boete van 5000 euro riskeren als de overeenkomst niet zou worden nageleefd.

De politie heeft contact gehad met de hoofdredacteur over het contract, maar door hem is geen aangifte gedaan. Lomans heeft in een gesprek met Nu.nl laten weten dat leden van No Surrender 'toespelingen richting mijn verslaggever maakten. Ze zouden bij haar langs gaan als ik het contract niet zou ondertekenen. Dat heb ik toen gedaan.'

Op de vraag of er ook bedreigingen zijn geuit zei Lomans dat er 'expliciet en impliciet opmerkingen zijn gemaakt richting Mylène'. Hij wilde niet ingaan op wat voor een opmerkingen dit zijn geweest.

'Suggestieve opmerkingen'

Klaas Otto zit momenteel vast op verdenking van afpersing, witwassen, brandstichting. Voor die zaken komt hij donderdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter. Er loopt tegen hem ook nog een onderzoek voor het beramen van een liquidatie.

Op de misdaadsite Vlinderscrime.nl, van oud-crimineel Martin Kok, reageert Captain World Henk Kuipers van No Surrender op de berichtgeving over het mogelijk bij Panorama afgedwongen contract. 'Wij als No Surrender kunnen ons niet vinden het beeld dat de media schetsten over ons. Het zijn suggestieve opmerkingen van journalisten, zal te maken hebben met hun broodwinning.'

Lees ook

Justitie beschouwt No Surrender als Outlaw Motorcycle Gang, een bende waarvan leden worden geassocieerd met georganiseerde criminaliteit. Zo worden verschillende No Surrender-leden in verband gebracht met drugshandel, en veranderde in april 2014 een Eindhovense woonwijk in een 'crimineel slagveld' vanwege ruzie met een andere club. Otto werd aangehouden op verdenking van afpersing, witwassen en brandstichting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden