OM onderzoekt mogelijke onderdelen BUK-raket

Op de rampplek van vlucht MH17 hebben onderzoekers fragmenten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raket. Volgens het Openbaar Ministerie werden de fragmenten aangetroffen tijdens een eerdere bergingsmissie in het oosten van Oekraïne. De onderdelen worden onderzocht door het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de toedracht van de ramp met het Maleisische vliegtuig dat vorig jaar boven rebellengebied werd neergehaald.

Bert Lanting
Een pro-Russische separatist bij een wrakstuk van vlucht MH17. Beeld reuters
Een pro-Russische separatist bij een wrakstuk van vlucht MH17.Beeld reuters

Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie laat weten dat het team de beschikking heeft over fragmenten van een mogelijke BUK-raket. Het Openbaar Ministerie beklemtoonde dat nog niet kan worden geconcludeerd dat het toestel met een BUK-raket werd neergehaald. Maar dat is wel de meest waarschijnlijke theorie voor het Joint Investigation Team dat de ramp onderzoekt. Het team heeft nu de hulp ingeroepen van internationale experts om de fragmenten te onderzoeken.

Eerder dit jaar deed het onderzoeksteam een oproep aan mensen die het BUK-raketsysteem mogelijk hadden gezien in Oost-Oekraïne om zich te melden. Uit foto's die op het internet circuleerden blijkt dat de pro-Russische rebellen op de dag van de ramp een BUK-installatie naar het gebied ten zuiden van de stad Snizjne dirigeerden. Daar werd op dat moment zwaar gevochten. De BUK-installatie werd de volgende ochtend in het rebellenbolwerk Loehansk gesignaleerd, kennelijk op weg naar de Russische grens. Op de opname is te zien dat een van de vier raketten ontbreekt.

Het internationale rechercheteam beschikt ook over onderschepte telefoongesprekken tussen rebellen, waaruit zou blijken dat de BUK-installatie uit Rusland afkomstig was en uiteindelijk ook weer naar Rusland werd teruggestuurd.

Meer lezen

Het team dat de oorzaak van de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, komt 'steeds dichter bij wettig en overtuigend bewijs'. Er zijn nog geen officiële verdachten aangemerkt, maar er is al wel een groep personen naar wie een bovengemiddelde belangstelling uitgaat.

Oekraïens gevechtsvliegtuig

Russische experts suggereerden aanvankelijk dat het toestel door een Oekraïens gevechtsvliegtuig van het type SU-25 werd neergeschoten. De Russische televisie haalde zelfs een Oekraïense piloot aan die het verkeerstoestel per ongeluk zou hebben neergehaald. Maar volgens andere deskundigen is het uitgesloten dat SU-25 MH17 heeft neergeschoten, omdat een dergelijk toestel onmogelijk een doel op tien kilometer hoogte kan treffen.

In mei gooiden de Russische media het roer plotseling om en meldden zij dat Russische deskundigen op grond van de vorm van de gaten in de romp van MH17 tot de conclusie waren gekomen dat het vliegtuig wel door een BUK-raket moet zijn neergehaald. Maar volgens ingenieurs van de fabriek waar de BUK-raketten worden gemaakt, zou het een Oekraïense raket zijn geweest. Die zou zijn afgevuurd vanuit Zarosjtsjenskoje, een plaats die volgens de Russen destijds in handen was van het Oekraïense leger. Maar dat wordt weer door anderen bestreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden