Nieuws Jehova's Getuigen

OM onderzoekt mogelijk seksueel misbruik binnen Jehova’s Getuigen

Het Openbaar Ministerie onderzoekt negen gevallen van mogelijk seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Een bord van de Jehova’s Getuigen in een winkelstraat in Delft. Beeld ANP

Het gaat om onderzoeken naar aanleiding van individuele aangiften door mogelijke slachtoffers, verklaart het OM desgevraagd. Vijf van de aangiften kwamen binnen via Reclaimed Voices, een organisatie van voormalig Jehova’s getuigen die seksueel misbruik en de gesloten cultuur binnen de kerkelijke gemeenschap aan de kaak stelt. Daarnaast ontving het OM een viertal losse aangiften.

Een woordvoerder benadrukt dat het gaat om individuele onderzoeken naar seksueel misbruik. ‘Vooralsnog loopt er geen strafrechtelijk onderzoek naar de geloofsgemeenschap Jehovah’s Getuigen.’

Reclaimed Voices hoopte juist op een onderzoek naar de gehele geloofsgemeenschap. Seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen staat op de kaart sinds de oprichting van de organisatie, eind vorig jaar. Binnen een maand kwamen al vijftig misbruikverhalen binnen van voormalige en huidige Jehova’s getuigen. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot zo’n driehonderd, zegt voorzitter Raymond Hintjes.

Interne rechtbanken

In februari berichtte RTL Nieuws dat in de kerkarchieven van de Getuigen ‘tientallen en mogelijk honderden’ verslagen van misbruikzaken liggen. De zaken zouden veelal intern worden behandeld door ‘rechtbanken’ bestaande uit ouderlingen, de leidinggevenden binnen de kerk. De ergste straf die daarvoor door zo’n interne rechtbank opgelegd kan worden, is verbanning uit de kerkelijke gemeenschap, blijkt uit een gelekte interne brief.

De Jehova’s getuigen schrijven het doen van aangifte bij de ‘wereldlijke autoriteiten’ – dat wil zeggen: de politie – niet uit te sluiten. Toch heerst er binnen de gemeenschap een cultuur waarin aangifte doen wordt ontmoedigd, stelt Hintjes. ‘Jehova’s getuigen noemen elkaar broeder en zuster, niet-bloedverwanten zijn toch nog je ‘oom’ en ‘tante’. Net als in een echte familie is het dan gemakkelijker om weg te kijken.’

Aangiftes kunnen bovendien leiden tot kritische krantenkoppen, schetst Hintjes de afweging die Jehova’s getuigen zouden maken. ‘En daarmee zet je de reputatie van de gemeenschap op het spel.’

In mei werd bekend dat het landelijk bestuur van de Jehova’s Getuigen niet wil meewerken aan een verzoek van minister Dekker om misbruik binnen de kerk te onderzoeken. Dekker toonde zich teleurgesteld door de onwil van de kerk, maar zag geen manier alsnog onderzoek af te dwingen. Ook volgens het OM zijn er tot nu toe ‘geen aanknopingspunten’ om de hele gemeenschap te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden