OM onderzoekt lek rond burgemeestersbenoeming Den Bosch

Het Openbaar Ministerie is op verzoek van Wim van de Donk, de Brabantse commissaris van de koning, een onderzoek begonnen naar een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie rond de burgemeestersvoordracht in Den Bosch. 'We willen weten of er wel of niet is gelekt. En als dat het geval is geweest, wie die geheime informatie heeft verstrekt', aldus een provinciewoordvoerder.

Ton Rombouts, de huidige burgemeester van Den Bosch, bood zijn excuses aan.Beeld anp

Lekken uit de vertrouwenscommissie is strafbaar. Deze week publiceerde het Brabants Dagblad een uitgebreide reconstructie van de burgemeestersvoordracht in Den Bosch. Daaruit bleek dat PvdA-burgemeester Jan Hamming de nummer 1-kandidaat zou zijn en VVD-burgemeester Jack Mikkers nummer 2. Omdat Hamming zich echter op het laatste moment zou hebben teruggetrokken als kandidaat (omdat hij voor Zaanstad koos), werd Mikkers uiteindelijk nummer 1.

Ook de namen van andere kandidaten lekten uit: CDA-burgemeester Rianne Donders van Roermond, VVD-burgemeester Roderick van de Mortel van Vught en CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg. Vertrekkend burgemeester Ton Rombouts (CDA) spreekt van 'een waar slagveld' door het lekken. Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek naar 'alle waar- en onwaarheden rond de procedure' gevraagd. Het OM geeft daaraan gehoor en heeft de rijksrecherche opgedragen op zeer korte termijn een onderzoek te starten.

Excuses

De Bossche burgemeester Rombouts heeft woensdag alle kandidaten gebeld om zijn excuses aan te bieden. Hij benadrukt niet te weten of de namen kloppen; het kunnen volgens hem ook speculaties zijn. Dat is het ironische van de affaire: niemand kan de reconstructie officieel bevestigen of ontkennen, aangezien door vertrouwelijke informatie prijs te geven een strafbaar feit gepleegd wordt.

Burgemeester Mikkers van Veldhoven liet weten ondanks alle commotie nog steeds veel zin te hebben om burgemeester van Den Bosch te worden. Hamming en Donders wilden niet reageren op wat zij 'speculaties' noemen. Ook in Zaanstad heeft de affaire gevolgen, waar vragen zijn ontstaan over het tijdstip dat Hamming werd ingelicht dat hij de gedroomde burgemeesterskandidaat was (waarna hij zich terugtrok uit Den Bosch). Als dat voortijdig gebeurde, dan is ook daar de geheimhoudingsplicht geschonden. Twee fracties hebben bij de commissaris van de koning Johan Remkes een verzoek ingediend om een mogelijke schending te onderzoeken.

Jack Mikkers (VVD) is de nummer 1-kandidaat.Beeld anp

Ontmaskerd

Lekken uit de vertrouwenscommissie bij burgemeestersbenoemingen komt vaker voor. Meestal leveren de justitieonderzoeken echter weinig op. Hoewel de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey wel ontmaskerd en (mede)veroordeeld werd voor lekken uit de vertrouwenscommissie, kwam dat voornamelijk omdat zijn telefoon werd afgetapt tijdens een corruptieonderzoek.

Datzelfde overkwam een paar jaar geleden toenmalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Haar telefoongesprekken werden eveneens afgeluisterd tijdens een onderzoek naar witwassen en wiethandel. Zij liep tegen de lamp omdat ze, net als Van Rey, sollicitatievragen doorspeelde aan een partijgenoot. Ze werd veroordeeld tot een werkstraf.

Jos van Rey.Beeld anp

Meer over burgemeestersvoordracht Den Bosch

Trend in burgemeestersland: politieke afkomst doet er bij benoeming steeds minder toe
De burgemeestersbenoeming onttrekt zich aan het Haagse handjeklap, maar dat staat de dominantie van VVD, CDA en PvdA nog niet in de weg. Lees hier het hele artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden