OM onderzoekt dood patiënte na behandeling in privékliniek

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht onderzoekt de dood van een 58-jarige patiënte na een behandeling in de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde Berg en Bosch in Bilthoven....

In april dit jaar overleed in een andere privékliniek in Utrecht een 21-jarige patiënte tijdens een liposuctie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het OM doen onderzoek naar die zaak.

Volgens justitie is de 58-jarige vrouw niet aan borstkanker overleden, maar is zij een onnatuurlijke dood gestorven. In de dagen voor haar plotselinge overlijden bezocht ze de particuliere kliniek, waar onder meer chelatietherapie wordt gegeven. Daarbij krijgen patiënten twintig tot dertig infusen toegediend om hun bloed te zuiveren. Na de dood van de patiënte heeft de politie drie huiszoekingen gedaan in de kliniek, waarbij de administratie en medische materialen in beslag zijn genomen.

Onduidelijk
Wie de betrokken kliniek zou moeten aanpakken, is onduidelijk. Het OM en de Inspectie zijn het niet eens over wie de instelling zou kunnen sluiten. ‘Wij kunnen dat in elk geval niet; daar gaat de Inspectie over’, zegt woordvoerster Mary Hallebeek van het OM in Utrecht. Maar de Inspectie zegt machteloos te staan omdat de kliniek alleen alternatieve therapieën aanbiedt. ‘De instelling valt niet onder de Kwaliteitswet Zorginstellingen waardoor we niet kunnen optreden’, zegt woordvoerder Wouter van der Horst.

Naar aanleiding van het overlijden van de 58-jarige vrouw heeft de Inspectie de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde ‘verzocht’ voorlopig geen chelatietherapie meer te geven. Aan dat verzoek zou zijn voldaan. Chelatietherapie is onwerkzaam als preventieve geneeswijze en is ‘pure kwakzalverij’, zegt de arts Kees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij. ‘Er is geen normale arts die dit doet.’

Onderzoek
Dat de vrouw aan een alternatieve therapie is overleden, staat overigens niet vast, onderstreept de woordvoerster van het OM. ‘Het onderzoek is in volle gang en richt zich op alles wat in de dagen kort voor haar dood is gebeurd.’

Directeur Eduard Schweden van de Bilthovense kliniek wil niet reageren op vragen over het onderzoek. Een andere medewerker van de kliniek in Bilthoven, die is gespecialiseerd in alternatieve behandelingen, zegt ‘niets te weten van een overleden patiënt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.