OM nuanceert beeld rond advocatentaps

De soep rond de geheimhoudersgesprekken in het liquidatieproces wordt niet zo heet gegeten als hij is opgediend, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt....

ANP

Officier van justitie Michiel van IJzendoorn nuanceerde maandag het beeld dat het OM grote steken zou hebben laten vallen bij de selectie van te vernietigen geheimhoudersgesprekken. Het leeuwendeel van de in totaal 177 gesprekken die hadden moeten worden vernietigd, is niet inhoudelijk. Alle gesprekken zijn uit de systemen van politie en justitie gewist. Maar het OM heeft een kopie in de kluis van de rechter-commissaris laten deponeren om indien gewenst te controleren om wat voor gesprekken het ging.

Justitie is in een aantal deelonderzoeken van het project-Passage (dat gaat over meerdere liquidaties dan wel plannen daartoe) nog aan het inventariseren of ook daar nog afgeluisterde gesprekken tussen verdachten en geheimhouders als advocaten of artsen ten onrechte niet zijn gewist.

Van IJzendoorn benadrukte dat het OM er alles aan doet om ‘ongelukken’ met geheimhoudersgesprekken te voorkomen. Volgens de officier is het OM sinds het debâcle met dergelijke gesprekken in de strafzaak tegen de Hells Angels (2007) ‘behoorlijk schichtig’ geworden omtrent deze gevoelige materie. Niettemin is sinds de Angelszaak nog menig strafzaak onderuit gegaan door slordige omgang met afgeluisterde communicatie tussen advocatuur en cliëntèle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden