NieuwsMarengo-proces
OM: ‘Nog steeds tientallen doelwitten op dodenlijst van Ridouan T.’
Ridouan T., de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, beschikt volgens zijn aanklagers over een dodenlijst waar nog tientallen namen op staan. Het zou niet alleen gaan om criminele contacten, maar ook om aanklagers, politiemedewerkers en journalisten.
Dat ‘sterke’ vermoeden uitte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag tijdens een zitting in het strafproces. Het OM baseert die ‘sterke aanwijzingen’ op onder meer belastende verklaringen van de kroongetuige, op telecomgegevens, peilbakens die onder auto’s zijn geplaatst en op gevonden materiaal waarmee doelwitten zouden zijn geobserveerd.
T’s advocaat Inez Weski zegt niet te weten waarop het OM baseert dat haar cliënt over een dodenlijst zou beschikken. ‘Ze hebben die verdenking op geen enkel moment kunnen onderbouwen en dan is het lastig je daar tegen te verweren’, aldus Weski.
Mildere detentie
Met de beschuldiging probeerden aanklagers te voorkomen dat de 42-jarige Ridouan T. wordt overgeplaatst van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar een milder detentieregime. T. had beroep ingesteld tegen de beslissing van minister Dekker van Rechtsbescherming tot verlenging van zijn verblijf in de EBI.
‘Onderzoek heeft laten zien dat als eenmaal een moordopdracht is uitgezet, deze vaak – al is het na jaren – daadwerkelijk wordt uitgevoerd’, aldus de landsadvocaat, die namens de Staat verweer voerde tegen de overplaatsing van T.
Daarnaast vreest het OM voor wraakacties van T. vanwege zijn aanhouding, eind vorig jaar, in Dubai. De aanklagers achten hem in staat om handlangers vanuit een minder strenge gevangenis aan te sturen om niet alleen te moorden, maar ook aanslagen te plegen op gebouwen of instituten die bij zijn strafproces zijn betrokken. T. zou dankzij de handel in cocaïne kunnen teren op een groot netwerk en een astronomisch vermogen.
Eerder meldde het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie dat er plannen zijn om T. uit de EBI in Vught te bevrijden. Mede om die reden heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) het verzoek van T. om te worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, afgewezen. De raad stelt dat er een ‘onaanvaardbaar maatschappelijk risico’ ontstaat als T. zou ontsnappen. En uit de EBI is, sinds de installatie van de inrichting in de jaren negentig, nog nooit iemand ontsnapt.
Daarnaast laat de raad in haar afwijzing meewegen dat Ridouan T. voorafgaand aan zijn arrestatie jarenlang voortvluchtig was. Het OM vermoedt bovendien dat T. opdrachtgever was van liquidaties van zowel de broer als de advocaat – Derk Wiersum – van de kroongetuige. In het Marengo-proces worden sindsdien zowel rechters en aanklagers als advocaten extra beveiligd.
T. is vorig jaar aangehouden op de verdenking van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. T. ontkent dat hij in staat is een ontsnapping te organiseren en zegt dat hij ten onrechte wordt afgeschilderd als een grote crimineel.