OM niet in beroep tegen vonnis Herman du Bois

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep in de zaak Herman du Bois, die na een gerechtelijke dwaling (1994-2002) twee jaar geleden daadwerkelijk in de criminaliteit belandde. Op 1 december oordeelde de Zutphense rechtbank dat de staat medeschuldig is aan Du Bois' vlucht in de criminaliteit. Dat oordeel is nu onherroepelijk.

Herman du Bois Beeld anp

Herman du Bois, die zeven jaar ten onrechte vastzat voor de Puttense Moordzaak, kreeg begin deze maand strafkorting voor zijn rol in een drugskartel. Uit financiële nood geboren verrichtte hij klusjes voor een oude kennis uit de gevangenis. De rechter oordeelde hard over het falen door de Nederlandse overheid, nadat Du Bois in 2002 voor de Puttense moordzaak was vrijgesproken. 'Na zijn onterechte veroordeling is hij onvoldoende begeleid', vonnissen de rechters. 'Daar kwam bij dat publiekelijk excuus achterwege bleef. Die nasleep is onmiskenbaar van invloed op de keuzes die hij nu heeft gemaakt.'

Hoewel de officier van justitie 3 jaar cel tegen Du Bois eiste voor het vervoer en de opslag van ingrediënten voor synthetische drugs, blijft Du Bois' straf beperkt tot de twee maanden die hij in voorarrest heeft gezeten. De fouten van het Openbaar Ministerie en gezagsdragers van destijds tellen wel degelijk mee in deze zaak, oordeelt de rechtbank. 'Hij zat bijna zeven jaar onterecht opgesloten in een periode dat zijn kinderen jong waren. Dat heeft onherstelbaar leed toegebracht.'

Nooit publiekelijk gerehabiliteerd

Tijdens de zitting betoogde Du Bois dat voormalig minister van Justitie Hirsch Ballin en oud-topman Brouwer van het Openbaar Ministerie hun belofte hem aan een baan te helpen, niet nakwamen. Hoe zij hem nooit publiekelijk rehabiliteerden, hoewel dat was toegezegd. Hoe 9 ton schadevergoeding volledig opging aan proceskosten en schulden. Hoe Du Bois' echtgenote alleen een uitkering zou krijgen op voorwaarde dat ze van haar man zou scheiden. Hoe de burgemeester van Putten Du Bois na de gerechtelijke dwaling, waardoor hij 7 jaar ten onrechte gedetineerd zat, niet aan werk wilde helpen onder het mom: waar rook is, is vuur.

Zijn schulden die voortkwamen uit het proces over de Puttense Moordzaak zijn de reden dat Du Bois klussen aannam van een oude kennis uit de gevangenis, blijkt uit het vonnis van 1 december. 'Alle anderen lieten me vallen', aldus de veroordeelde. Du Bois heeft aantoonbaar 120 keer vergeefs gesolliciteerd.

Herman du Bois werd, samen met Wilco Viets, in 1995 veroordeeld tot 10 jaar cel voor de lustmoord op stewardess Christel Ambrosius in de bossen bij Putten. Ten onrechte, bleek bij hun vrijspraak in 2002, toen ze hun straf al hadden uitgezeten. De Puttense Moordzaak werd een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.