OM neemt mishandeling gevangene door Murat D. hoog op

Murat D. moet vijf jaar zitten voor het doodschieten van zijn conrector in 2004. Donderdag eiste het OM nog eens vijftien maanden, voor het in elkaar slaan van een medegevangene....

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

Er hangt Murat D., die nu nog een straf uitzit voor het doodschieten van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College, een tweede straf boven het hoofd. Donderdag eiste het Openbaar Ministerie vijftien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen de jongen wegens zware mishandeling van een medegevangene.

Het OM wilde Murat en vijf andere verdachten in eerste instantie poging tot moord ten laste leggen, maar zwakte de aanklacht af tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Dat gebeurde op eerste paasdag van dit jaar in de jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Kort na een kerkdienst werd het slachtoffer, Rizvy B., door een groepje jongens ingesloten. ‘Hij werd van alle kanten op zijn gezicht geslagen, viel op de grond, en werd tegen zijn hoofd geschopt’, vertelde de officier van justitie aan de rechter. Op een gegeven moment vlogen stoelen door de lucht en twee getuigen hoorden ‘het harde stampen met de hak van een schoen’. Een andere getuige was bang dat Rizvy ‘hartstikke dood’ werd geslagen.

De rechtszaak tegen de 18-jarige Murat werd achter gesloten deuren behandeld, omdat hij tijdens het incident nog minderjarig was. Dat geldt ook voor drie medeverdachten. Tegen hen werden celstraffen geëist die overeenkomen met hun voorarrest. Daarnaast wil het OM dat ze nog drie maanden voorwaardelijk krijgen.

Tegen een van de twee meerderjarige medeverdachten werd later op de dag eenzelfde straf geëist. Maar voor de andere meerderjarige verdachte, Patrick K. (18), was de officier van justitie minder mild. Hij zou het brein zijn achter de mishandeling omdat hij wraak wilde nemen op Rizvy. Deze zou Patrick twee jaar geleden namelijk met een groepje jongens in elkaar hebben geslagen en dat wilde Patrick hem nu betaald zetten.

Onderuitgezakt hoort Patrick de bewering aan dat hij de mishandeling al in brieven aan zijn vriendin zou hebben aangekondigd. Volgens de officier zaten Patrick en zijn maatje Murat ‘hoog in de hiërarchie’ van gedetineerden, hadden zij het plan uitgedacht en was Patrick ‘tevreden over de uitvoering’.

Patrick was trouwens zelf niet bij de vechtpartij aanwezig, omdat zijn moeder net bij de inrichting op bezoek was, maar na de mishandeling zou hij zijn duim op hebben gestoken en ‘lekker voor hem!’ hebben geroepen.

Volgens de officier van justitie is het ‘buitengewoon zorgelijk’ dat zo’n mishandeling plaats heeft kunnen vinden in een jeugdinrichting. Er moet een signaal aan ‘die jongens’ worden gegeven dat dergelijke acties ‘echt niet kunnen’. Hij noemde het een wonder dat het slachtoffer niet meer dan een hersenschudding en wat kneuzingen aan de vechtpartij had overgehouden.

Ondertussen zijn alle verdachten en het slachtoffer overgebracht naar andere (jeugd)gevangenissen en verblijft Murat in de penitentiare inrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. Toen hij in januari 2004 zijn conrector doodschoot, was Murat minderjarig. Toch heeft de rechtbank, en later het gerechtshof, hem als volwassene berecht. Murat vecht zijn straf daarom aan bij de Hoge Raad.

Als hij nu nog een gevangenisstraf krijgt voor de mishandeling van Rizvy, moet hij die uitzitten nadat hij zijn huidige detentie heeft afgerond.

De rechter doet uitspraak op 20 oktober.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden