OM neemt maatregelen tegen bedreigingen en intimidatie

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat structurele maatregelen nemen om de opvang en begeleiding van bedreigde en geïntimideerde medewerkers te verbeteren....

ANP

Het OM wil niet dat bedreigingen en intimidaties gezien worden als iets dat bij het werk hoort. In samenspraak met de Arbeidsinspectie zal het een protocol opstellen waarin de begeleiding en opvang in de diverse stadia van een incident worden geregeld.

Het onderzoek omvatte onder meer een enquête onder circa 1300 medewerkers. Daaruit blijkt dat jaarlijks ongeveer 1 procent wordt bedreigd en geïntimideerd.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van de Haagse officier van justitie C. Nooy. Aanleiding voor het onderzoek was het toenemend aantal bedreigingen en (ernstige) incidenten waarmee het OM werd geconfronteerd. Zo raakte de Arnhemse officier van justitie B. van der Krabben in januari 2003 ernstig gewond bij een gijzeling door een gewapende verdachte in de rechtszaal. De gijzeling mondde uit in een schietpartij met de politie, waarbij de gijzelnemer werd gedood en Van der Krabben door een politiekogel gewond raakte.

Een andere in het oog lopende affaire vormden de bedreigingen, vanuit het criminele milieu, aan het adres van officier van justitie K. Plooy, destijds werkzaam in Amsterdam. Die bedreigingen waren zo ernstig, dat Plooy tijdelijk moest onderduiken en zich moest laten beveiligen.

Officier Nooy sprak voor het veiligheidsonderzoek met een aantal collega's, die in het onderzoeksverslag anoniem blijven. Uit die gesprekken blijkt dat de aanklagers in het verleden hun schouders ophaalden over bedreigingen, ook omdat zij - en hun werkomgeving - vonden dat die min of meer bij het werk hoorden.

De officieren zijn van mening dat zij, omwille van hun veiligheid, geen publieke figuren moeten worden. 'Een terughoudende opstelling in de voorlichting en in de media verhoogt de veiligheid van OM-medewerkers', zeggen zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden