'OM moet overeenkomst met Peter la S. beëindigen'

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam moet de overeenkomst met Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, ontbinden. La S. schendt harde, in de overeenkomst afgelegde afspraken stelselmatig, al maandenlang. Zo weigert hij te verklaren en is gebleken dat hij niet de waarheid heeft gesproken.

ANP
Foto van cafe De Hallen in Amsterdam waar kroegbaas Thomas van der Bijl werd vermoord. Peter La S. wordt verdacht van die moord. © anp Beeld
Foto van cafe De Hallen in Amsterdam waar kroegbaas Thomas van der Bijl werd vermoord. Peter La S. wordt verdacht van die moord. © anp

Dit betoogde advocaat Sander Janssen donderdag tijdens een zitting in het megaproces. Janssen is de raadsman van Jesse R., een van de hoofdverdachten in het proces.

Kort daarvoor had de advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, de rechtbank voorgehouden dat de kroongetuige volhardt in zijn weigering nog langer aan het proces mee te werken. Die weigering is La S. ingegeven door de onenigheid die hij heeft met justitie: zij zou de afspraken omtrent zijn veiligheid en die van zijn naasten niet nakomen.

Anonieme getuigen
De rechtbank had La S. donderdag willen horen over twee recent afgelegde verklaringen van twee anonieme getuigen, F1 en F3. Zij beweren, onafhankelijk van elkaar, dat La S. hen heeft opgebiecht dat hij enkele jaren geleden een man in een loods heeft doodgeschoten. Jesse R. zou daar bij zijn geweest. La S. heeft eerder al laten weten dat deze verklaringen wat hem betreft lariekoek zijn.

Volgens Janssen zijn zij echter betrouwbaar. La S. heeft zich in de kroongetuigenovereenkomst met het OM verplicht geen zwaarwegende criminele feiten achter te houden. Als de beweringen van F1 en F3 kloppen, zou dit een bom onder de overeenkomst tussen La S. en het OM kunnen betekenen.

Consequenties
Janssen en alle overige in het proces betrokken advocaten vinden het de hoogste tijd dat het OM consequenties verbindt aan de door La S. gepleegde schendingen van de kroongetuigendeal. Het OM beraadt zich momenteel op een reactie.

Op hun beurt vinden La S. en zijn raadsman Van Schaik dat het OM zich niet aan de afspraken houdt. Op die manier is het OM er de oorzaak van dat de kroongetuige niet vrijelijk kan verklaren en zich bovendien niet naar behoren kan verdedigen als verdachte. In het proces Passage staat La S. als verdachte terecht op beschuldiging van onder meer de rechtstreekse betrokkenheid bij de moord op drugs- en vastgoedhandelar Kees Houtman. Dit feit heeft hij, conform de voorschriften van de deal, bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden