OM moet namen verdachten in Dover-zaak vrijgeven

In het Dover-proces in Rotterdam zijn dinsdag geheime namen openbaar gemaakt van vermeende mensensmokkelaars. Een proces tegen een van hen, ene E., werd enkele maanden voor de fatale rit, waarbij vorig jaar juni 58 Chinezen stikten, geseponeerd....

Op verzoek van enkele advocaten van de acht verdachten die terechtstaan wegens onder meer het medeplegen van doodslag, gelastte rechtbankpresident J. Silvis de namen prijs te geven. Officier van justitie J. Klunder had de namen tot dusver zorgvuldig geheimgehouden, omdat anders een Brits onderzoek naar mensensmokkel ernstig gevaar zou lopen. Het onderzoek naar ene Z., zo blijkt nu, wiens naam in Rotterdam ook werd onthuld.

Z. en E. worden genoemd in het dossier op basis waarvan de Rotterdamse Rivierpolitie voor het Dover-drama een observatie-onderzoek begon naar de hoofdverdachte in de Dover-zaak, Gürsel O., in verband met het mogelijk smokkelen van Koerden. De Nederlandse politie had in het kader van dit onderzoek, Charimedes genaamd, de afgeschermde namen ontvangen van collega's in Engeland. Omdat het onderzoek zich enkel richtte op Koerden, werd het transport van de zestig Chinezen over het hoofd gezien.

Advocaat P. Vugt wilde de namen boven tafel krijgen, omdat die volgens hem aantonen hoe slecht de Rotterdamse politie en justitie hebben samengewerkt. De zaak tegen E., die een 'familiebedrijf' had opgericht in Koerden-smokkel, liep stuk, omdat niet bewezen kon worden dat de Koerden illegaal in Nederland verbleven. Koerden kunnen doorgaans rechtmatig Nederland in- en uitreizen.

De leider van het Charimedes-onderzoek, J. Hessel, verklaarde gisteren dat hij nooit onderzoek heeft verricht naar E. of Z., noch heeft hij over het duo gesproken met de Rotterdamse officier van justitie Zwaneveld, die het Charimedes-onderzoek tot het Dover-drama leidde.

Enkele advocaten vinden zijn getuigenis 'buitengewoon ongeloofwaardig'. Waarom heeft het Charimedes-team, dat zich 'immers alleen bezighield met Koerden', nooit informatie ingewonnen over E. en Z.? En het is 'Gods onmogelijk' dat Zwaneveld, die van de arrestatie van E. in 1997 op de hoogte had kunnen zijn, daarover geen overleg heeft gepleegd met het onderzoeksteam. Een collega van het Rotterdamse Openbaar Ministerie had de zaak van E. zelfs behandeld.

Daar kan maar één verklaring voor zijn, redeneren de raadslieden. Omdat Gürsel O.'s bende mogelijk ook niet in Nederland vervolgd kon worden, is de zaak 'weggetipt' naar Engeland. Om de organisatie in beeld te krijgen, zou het transport van juni vorig jaar zijn 'doorgelaten', luidt de verklaring. Het Charimedes-onderzoek werd echter doorkruist door het Dover-drama. Geen Koerden, maar zestig Chinezen zaten in de kapotte koelcontainer.

De 'doorlaattheorie' is al in verschillende vormen door advocaten in het proces ingebracht. Met name de advocaten J. Boone en P. Doedens trachten te bewijzen dat de Nederlandse staat en misschien ook de Engelse evenzeer schuldig zijn aan de dood van de 58 Chinezen. Zij hopen op een niet-ontvankelijkheid van het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden