Commentaar

OM moet bankiers Vestia-debacle alsnog vervolgen

De bankiers komen makkelijk weg met hun rol in het Vestia-debacle. Het OM moet ze alsnog vervolgen.

Pieter Klok
Het gerechtsgebouw in Rotterdam. Maandag 6 juni vond daar de regiezitting over de Vestiafraude plaats. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Het gerechtsgebouw in Rotterdam. Maandag 6 juni vond daar de regiezitting over de Vestiafraude plaats.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De bankiers die woningcorporatie Vestia derivaten hebben verkocht waaraan de corporatie bijna bezweek en die Nederlandse huurders opzadelden met een rekening van 2 miljard euro, gaan voorlopig vrijuit. De schuld komt daarmee vrijwel volledig te liggen bij kasbeheerder Marcel de Vries en zijn trawanten.

Dat hij en zijn baas Erik Staal in deze de meeste schuld dragen, staat buiten kijf. Zij geloofden dat er enorme rendementen mogelijk waren zonder risico. Dat is een bestuurlijke doodzonde, zeker voor bestuurders van een corporatie. Al geldt als verzachtende omstandigheid dat de overheid corporaties heeft aangemoedigd ondernemertje te spelen.

De bankiers komen nu echter net iets te makkelijk weg. Het past bij het beeld dat bankiers graag schetsen van de financiële crisis. Niet zij zijn de hoofdschuldigen, maar de mensen zelf. Bankiers kunnen er ook niets aan doen dat klanten hebzuchtig zijn en onverantwoorde risico's nemen. Vestia besloot zelf om met derivaten de winst op te voeren, de bankiers mochten ervan uitgaan dat de enorme corporatie werd geleid door weldenkende mensen.

Maar voor een gezond evenwicht in de economie is het goed als bankiers een dam opwerpen tegen hebzucht. Ze moeten zien te voorkomen dat bedrijven risico's aangaan die ze niet kunnen dragen of die niet bij hun karakter passen. Een corporatie als Vestia heeft in de eerste plaats een publieke taak. Daarbij hoort een risicomijdend karakter. Een bankier moet zich dat realiseren en daarnaar handelen. Dat hoort bij zijn zorgplicht.

Steekpenningen? Die e-mail was maar een grapje

Na ruim vier jaar onderzoek vond maandag in Rotterdam de regiezitting plaats in de Vestia-fraudezaak, het grootste schandaal uit de geschiedenis van de Nederlandse volkshuisvesting. Een vraag daarbij is of de Londense zakenbankiers die de woningcorporatie een giftige cocktail van derivaten verkochten zullen moeten getuigen. Een reconstructie van de handel in de City.(+)

Bij Vestia deden bankiers het omgekeerde. Ze maakten gebruik van de onnozelheid en hebzucht van de financiële baas Marcel de Vries. Als ze moeilijk te verkopen, risicovolle derivaten wilden slijten, zochten ze Vestia juist op.

Gewone bankiers hebben een belang om voorzichtig te zijn. Als klanten hun lening later niet kunnen terugbetalen, lijdt de bank een strop. Bij zakenbankiers ontbreekt die prikkel veelal. Ze worden afgerekend per transactie.

Zolang er geen financiële prikkel is om voorzichtig te zijn, moeten de bankiers op andere manieren bij de les worden gehouden. Het zou daarom goed zijn als justitie alsnog een poging doet de betrokken bankiers voor het gerecht te dagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden