OM: Marcel T. vervolgen voor aanslagen

Marcel T., die verdacht wordt van de moord op Louis Sévèke in november 2005, wordt waarschijnlijk ook vervolgd voor betrokkenheid bij bomaanslagen in de jaren negentig in Arnhem....

Van onze verslaggever John Schoorl

Volgens bronnen rond het onderzoek zouden de Spaanse autoriteiten een struikelblok kunnen zijn, aangezien in het uitleveringsverzoek de aanslagen niet als zodanig staan beschreven. Dit wordt echter als een administratieve-jurische kleinigheid beschouwd. De aanpassing is inmiddels naar Spanje gestuurd.

Ook Bénédicte Ficq, advocaat van T., zegt over aanwijzingen te beschikken dat haar cliënt voor zijn rol bij de aanslagen wordt vervolgd. Zij verwacht echter dat de rechtszaak dan niet op 4 juli zal kunnen plaatsvinden. De voorbereidingen zouden in dat geval meer tijd vergen.

Politie en justitie hebben in de autobiografie van T. kunnen teruglezen dat hij betrokken was bij aanslagen die onder de naam Earth Liberation Front (ELF) zijn gepleegd. Hij zou gelden als de explosievenexpert van deze radicale milieubeweging, die onder meer verantwoordelijk was voor aanslagen op het gebouw van het chemiebedrijf BASF in Arnhem in 1996, en de Franse financiële instellingen Banque Paribas en Credit Lyonnais in 1995. In zijn selfstorage-kluis in Rotterdam werden explosieven aangetroffen.

De aanslagen in Arnhem werden nooit opgehelderd. De daders werden destijds door het ‘Bastionteam’ gezocht in krakersmilieus in Arnhem en Nijmegen. De politie deed een inval op de burelen van het actieblad Ravage nadat daar een brief van ELF was binnengekomen waarin de BASF-aanslag werd opgeëist met de verklaring: ‘Arnhem. De vervuiler betaalt. Ook oude rekeningen.’

Het Bastionteam bestond op het moment van zijn grootste omvang uit 25 politiemensen. Ook de Binnenlandse Veiligheidsdienst (de voorloper van de tegenwoordige AIVD) was bij het onderzoek betrokken. De dienst zou daarbij activisten in Nijmegen hebben benaderd.

Het gebruikte explosief materiaal voor de aanslagen en het tijdstip van de ontploffing waren in alledrie de gevallen hetzelfde. De spullen zaten in een bij de Nijmeegse Xenos gekochte voorraadbus, als ontsteking diende een kookwekkertje van de HEMA.

De naam en de ideeën van ELF kwamen overwaaien uit Groot-Brittannië, waar een actiegroep met dezelfde naam al enige tijd radicale milieuacties voerde, tegen bedrijven en instellingen die volgens de actievoerders het milieu schaadden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden