OM lust Charles Zwolsman rauw

Als er één crimineel is waartegen wetshandhavers diepe wraakzucht koesteren, dan is het Charles Zwols man. Hij wordt verantwoor delijk gehouden voor een ongekende intimidatiecam pagne tegen politie en jus titie tijdens eerder strafonderzoek tegen hem....

Marc van den Eerenbeemt

De voormalig bloemenhandelaar en autocoureur Zwolsman werd vrijdag in Naarden aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de internationale handel in softdrugs en amfetamine. Tot verbazing van de arrestatieploeg gedroeg de misdaadroutinier zich bij zijn aanhouding als een beginneling: hij had niet alleen de beschikking over een vuurwapen, hij zou er ook de politie mee hebben bedreigd. Beide misdrijven zijn aan de dagvaarding toegevoegd.

De aanhouding kan voor Zwolsman onmogelijk als een verrassing zijn gekomen. Enkele maanden geleden meldde De Telegraaf al dat er een groot opsporingsonderzoek tegen hem liep wegens internationale drugshandel. Waarschijnlijk wist hij dat zelf ook allang.

Een OM-medewerker: 'Dat soort grote jongens zijn meestal redelijk op de hoogte.'

Halverwege de jaren negentig trok het strafproces tegen Zwolsman enorme aandacht van de media. Dat was niet alleen omdat hij werd veroordeeld (tot vijf jaar cel) wegens de import van 44 duizend kilo hasj. Generatiegenoten in de hasj deden hem die hoeveelheden wel na.

Dat Zwolsman een deel van zijn tientallen miljoenen guldens aan misdaadgeld in een eigen raceteam had gestoken was al bijzonder.

Hij liet zich bovendien, met krukken wegens een beenblessure, ongedwongen fotograferen in de rechtszaal. En ook gaf hij lustig interviews weg.

Maar een belangrijker verklaring voor de aandacht was dat voor en tijdens het strafproces opsporingsambtenaren werden achtervolgd en bedreigd, dat hun telefoons werden afgetapt, dat er werd ingebroken in hun woonhuizen en dat gestolen opsporings informatie werd doorgespeeld aan journalisten.

Zwolsman voerde een intimidatiecampagne tegen ambtenaren van politie en justitie zoals nog niet eerder was vertoond in Nederland. Onderdeel van die campagne zou de inbraak zijn geweest in de woning van de Amsterdamse officier van justitie J. Valente en in het gerechtsgebouw in Amsterdam. Daarbij werden computerfloppies ontvreemd.

De informatie daarop werd tijdens het proces tegen Zwolsman, in een poging justitie in diskrediet te brengen, gebruikt door diens advocaat. Zwolsman ontkende echter in een interview met Vrij Nederland dat hij achter de inbraak zat.

'Niemand kan bewijzen dat ik daartoe opdracht zou hebben gegeven.' Hij dacht wel dat de hele onderwereld op zoek was naar het geheime 'deel drie' van het rapport-Wierenga, de voorloper van de IRT-rapportage van de commissie-Van Traa. 'En men is toen op ander interessant materiaal gestoten. En het milieu is een hechte wereld. Als iemand iets van je zaak weet of tegenkomt, doet ie je dat toekomen.'

Hoofdofficier van justitie J. Vrakking zwoer in dezelfde periode 'de dure eed dat we deze zaak (de inbraak, red.) hoe dan ook oplossen.' Tot een veroordeling is het nooit gekomen. Enkele weken geleden bracht Elsevier het bericht dat topcrimineel Sam Klepper achter de inbraak zou zitten. Het tijdschrift concludeerde dat na een achtergrondgesprek met Klepper, enige tijd voor diens liquidatie.

Los van deze kwestie is justitie in de zaak-Zwolsman duidelijk aan de winnende hand. Nederland kreeg begin deze maand vier miljoen gulden misdaadgeld van de Verenigde Staten. Het werd na het Nederlandse onderzoek in beslag genomen bij criminele connecties van Zwolsman in Amerika.

Zwolsman werd in februari al veroordeeld tot het betalen van 62 miljoen gulden aan de Staat. Het OM liet weten dat het vastberaden is Zwolsman volkomen kaal te plukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden