OM luisterde informant van AIVD af

Justitie heeft het telefoonverkeer afgeluisterd tussen de geheime dienst AIVD en de Nederlandse genocideverdachte Frans van Anraat. De communicatie vond plaats via een mobiele telefoon die door de AIVD was gegeven aan zijn informant Van Anraat....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Anraat van het leveren van grondstoffen voor gifgas aan de Iraakse dictator Saddam Hussein. De advocaten van Van Anraat zijn van mening dat hun cliënt niet mag worden vervolgd. OM en AIVD zouden hem in de val hebben gelokt. SP-parlementariër Van Velzen vermoedt dat de AIVD Van Anraat langdurig heeft beschermd tegen vervolging. 'Dit geeft aan dat AIVD en OM niet samenwerken, ze gaan volstrekt langs elkaar heen.' Minister Donner van Justitie spreekt die bewering tegen.

Van Anraat dook eind jaren tachtig onder in Irak, op de vlucht voor de Amerikaanse justitie. De AIVD benaderde hem daar vanwege zijn kennis van het Iraakse programma voor chemische wapens. Na dertien jaar keerde Van Anraat terug naar Nederland. Daar kreeg hij van de AIVD onder meer een telefoon en een woning. In december vorig jaar werd hij aangehouden.

De opgenomen gesprekken van Van Anraat met de AIVD zijn door het OM nog niet uitgewerkt. Zij zijn door justitie gekwalificeerd als 'niet van belang'. Advocaat Van Schaik wil dat de gesprekken toch beschikbaar komen. AIVD-chef Van Hulst zal vrijwel zeker worden opgeroepen als getuige in de zaak.

Officier van justitie Teeven ziet geen probleem in de vervolging van een AIVD-informant. 'De strafbare feiten vonden plaats voor het contact met de AIVD. Die dienst kan dus nooit betrokken zijn geweest bij die feiten. Het handelen van een andere overheidsdienst hoeft geen invloed te hebben op het recht op vervolging van het OM.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden