'OM liet steken vallen bij kwijtraken dossier’

Het was niet nodig geweest de strafzaak tegen twee vermeende overvallers van de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo af te blazen, ook al was het Openbaar Ministerie (OM) het originele dossier kwijt....

Dinsdag zijn deze en andere uitkomsten van het onderzoek naar het kwijtraken van het ‘Jimmy-Woodossier’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Oud-procureur-generaal Dato Steenhuis onderzocht de kwestie.

Het OM werd in oktober niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging van de twee verdachten, omdat het dossier kwijt was. Dat gebeurde in de hogerberoepzaak tegen het tweetal. Inmiddels heeft het OM laten weten dat het opnieuw een proces tegen de verdachten begint. Zij moeten op 6 maart weer voor de rechter verschijnen.

De twee mannen zaten in voorlopige hechtenis in afwachting van hun zaak in hoger beroep. In eerste instantie veroordeelde de rechtbank in Amsterdam hen tot gevangenisstraffen van vier en vijf jaar voor een gewapende overval op de disco in november 2006.

Een echte oorzaak voor het verdwijnen van het originele dossier heeft Steenhuis niet gevonden, schrijft hij. Er zijn wel hypothesen te bedenken, maar van geen daarvan kan gezegd worden dat het echt zo is gegaan, aldus de onderzoeker. Volgens hem gaat het om een bedrijfsongeval.

Het ressortsparket, de afdeling die zaken in hoger beroep behandelt, heeft volgens de ex-topman van het OM niet hard genoeg geprobeerd de stukken terug te vinden. Zo is bijvoorbeeld niet op alle kamers gezocht en is er ook niet aan alle medewerkers een briefje of e-mail gestuurd.

Steenhuis vindt dat het OM onvoldoende heeft geprobeerd om de mannen alsnog voor de rechter te brengen. Het had het hof bijvoorbeeld kunnen vragen om de zaak uit te stellen. En als de aanklager had geprobeerd een schaduwdossier aan te leggen op het moment dat duidelijk werd dat documenten ontbraken, was misschien duidelijk geworden dat dat al voor een groot deel bestond. Tijdens zijn onderzoek kwam Steenhuis er namelijk achter dat ‘een heel behoorlijk deel van het dossier valt te reconstrueren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden