OM komt met derde getuige in zaak tegen 'Hakkelaar'

In de sportschoolhouder Jan P. heeft het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) een nieuwe getuige gevonden tegen Johan V., alias de Hakkelaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De belastende verklaring van de voormalige geldbewaker en transporteur Jan P., een bekende Amsterdamse sportschoolhouder, ondersteunt de verklaringen van de twee kroongetuigen in de zaak tegen de Hakkelaar. Volgens het OM is de komende maanden nog meer bewijs tegen V. en zijn bende te verwachten. Rechtshulpverzoeken aan Paraguay en de Bahama's hebben nog weinig opgeleverd, maar uit Zweden, België, Zwitserland en Duitsland wordt nieuw belastend materiaal verwacht.

Er zijn nog zeker twee maanden nodig voor het horen van getuigen, ook door de verdediging, op geheime plaatsen in Nederland. De inhoudelijke behandeling van de zaak is opgeschoven naar december.

Tijdens de zitting van de zwaar beveiligde rechtbank namen de advocaten van de Hakkelaar vooral het ronselen van de Antwerpse diamantair Fouad Abbas als kroongetuige onder vuur. Het OM omschrijft Abbas als een supermakelaar in hasj. Hij bemiddelde tussen de Pakistaanse hasjmafia en de bende van V. bij aankoop en betaling van vele tienduizenden kilo's hasj. In ruil voor zijn gedetailleerde beschrijving van de drugs- en geldstromen, wordt hij niet vervolgd. Wel betaalt hij een boete van 1,8 miljoen gulden.

Officier van justitie M. Witteveen beklemtoonde dat de verklaringen van Abbas een vloed van bewijsmateriaal hebben opgeleverd, die 'een grote spin off zullen hebben in andere strafzaken dan die van V. en diens rechterhand Koos R.

Abbas is door zijn werk als commissionair in de hasjhandel 'ongetwijfeld schatrijk geworden', gaf Witteveen toe. Maar Abbas moet wel als een ondergeschikte van V. worden gezien.

Het OM sloot eerder een deal tot niet-vervolging met de Amsterdamse garagehouder A. Karman, 'chef laden en lossen' van de Hakkelaar. Een tweede kroongetuige was volgens Witteveen nodig 'om de last van de schouders van Karman te halen'. 'Er is al opgemerkt: één getuige is geen getuige.'

De beoordeling van het gebruik van de kroongetuigen zal het vonnis in de zaak tegen de Hakkelaar 'een voor de rechtsvorming belangrijke uitspraak' maken, zei de voorzitter van de Amsterdamse rechtbank. 'Het is voor ons allemaal nieuw', verontschuldigde de rechter zich voor de bij vlagen informele, maar geprikkelde woordenwisselingen tijdens de zitting. Verdachte V. veroordeelde het gebruik van kroongetuigen. 'Die lui verklaren alleen maar wat, omdat ze er zelf belang bij hebben.'

Volgens advocaat G. Spong, de raadsman van Koos R., was de boete van Abbas te weinig. Spong ('geen rekenwonder') kwam uit op een mogelijk boetebedrag van 8,1 miljoen gulden. Het bedrag inspireerde Johan V. en diens advocaten, vader en zoon Moszkowicz, wel tot het voorstel hem voorlopig op vrije voeten te stellen voor eenzelfde bedrag. Koos R. wilde eveneens 1,8 miljoen gulden overmaken. Alleen was bij hem de borg bedoeld als een voorschot op een eventuele schikking. Officier Witteveen toonde zich not amused.

Ook niet door de relativerende opmerkingen over de hasjhandel van raadsman Spong en de verdachten. Koos R.: 'We zitten voor een beetje hasj, dat kun je toch geen levensdelict noemen.' Johan V. onderstreepte dat hasj 'honderd meter van de rechtbank vrij verkocht wordt, met toestemming van de Nederlandse staat'. En Spong: 'De strijd tegen hasj doet me denken aan de strijd tegen de pornografie van twintig jaar geleden.' Witteveen: 'Het lijkt wel of we het hier over lieve jongens hebben. Maar dat is verre van waar.'

Het verzoek van de verdediging om ook de officieren van justitie Witteveen en F. Teeven als getuigen te horen over de tot standkoming van de deals met de kroongetuigen, werd door de rechtbank afgewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden