OM in beroep tegen vrijlating vrouw met tbs

Het Openbaar Ministerie in Utrecht komt in hoger beroep tegen de vrijlating van een 42-jarige vrouw, die in 1999 terbeschikkingstelling (tbs) kreeg opgelegd. Dat heeft een woordvoerster van het OM gezegd.

Europees Hof voor de Rechten van de MensBeeld ANP

De Utrechtse rechtbank moest haar tbs maandag opheffen op grond van een recent arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De rechtbank zei er echter bij zich grote zorgen te maken over de algemene veiligheid, aangezien de behandelaars van de vrouw de kans groot achten dat zij in vrijheid gewelddadig gedrag gaat vertonen. De vrouw zit sinds 1999 vast.

Het Europese Hof heeft bepaald dat tbs maximaal 4 jaar mag duren, tenzij iemand is veroordeeld voor een geweldsdelict. De 42-jarige vrouw bedreigde mensen met een gaspistool, maar is niet veroordeeld voor geweld. Omdat 'geweld' niet voorkomt in haar vonnis, kon de rechtbank volgens een woordvoerder niet anders dan de tbs opheffen.

Nu het OM hoger beroep gaat instellen, komt de vrouw niet vrij totdat het gerechtshof een uitspraak heeft gedaan in haar zaak.

Gedwongen opname
'Mocht het hof dezelfde beslissing nemen als de rechtbank, dan is er nog de mogelijkheid van een gedwongen opname op grond van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (bopz)', zegt de woordvoerster van het OM dinsdag. In dat geval beslist in eerste instantie de burgemeester van de gemeente waar de vrouw zich wil vestigen dat ze desnoods onvrijwillig moet worden opgenomen. Daartoe kan besloten worden als haar veiligheid en die van anderen in het geding is.

De rechter toetst elke 2 jaar of iemand nog langer in tbs moet blijven zitten. De zaak van de vrouw kwam om die reden bij de rechtbank Utrecht terecht. Sinds het arrest van het Europese Hof kan de tbs alleen onbeperkt worden verlengd als er (ook) een veroordeling voor een geweldsdelict ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden