OM in beroep tegen uitspraak Volkert van der G.

Volkert van der G. moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak van het kort geding in februari. In die zaak oordeelde de rechter dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet langer verplicht psychologische behandelingen hoeft te ondergaan.

Van der G. in 2003 Beeld anp

Volgens de rechter laat de opgelegde voorwaarde geen ruimte voor het aanwijzen van een psycholoog, nu Van der G.'s psychiater niet meer betrokken is. Het Openbaar Ministerie laat vrijdag weten het hiermee niet eens te zijn. Het OM vindt dat de rechter de bijzondere voorwaarde en het feitelijk verloop te beperkt heeft uitgelegd. Er zou zicht nodig zijn op zaken als werk, relatie en sociaal netwerk om de kans op herhaling goed te kunnen inschatten.

Willem Jebbink, de advocaat van Van der G., wilde niet ingaan op de beslissing van het OM. 'Ik heb hier geen commentaar op. Dat is het standpunt', aldus Jebbink.

Van der G. kwam in mei 2014 vrij. Hij had tweederde van zijn straf uitgezeten en moest toen onder meer maandelijks naar een psychiater. Deze nam in maart 2015 afscheid van hem omdat er 'geen feiten, of factoren waren die langere psychiatrische begeleiding noodzakelijk en/of zinvol maken'.

In december kreeg de politiek moordenaar echter te horen dat hij opnieuw naar een psycholoog moest. 'Dit suggereert dat mijn cliënt een psychisch probleem heeft', zei zijn advocaat Jebbink eerder in de Volkskrant. 'Inmiddels hebben vier gedragskundigen vastgesteld dat mijn cliënt niet aan een psychische stoornis lijdt.'

Verplichte bezoeken

In februari maakte minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Kamer bekend dat Van der G. zich aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling hield. Hij kondigde bovendien aan dat het OM - dat belast is met het toezicht op Van der G. - het inmiddels afgesloten begeleidingstraject door de psychiater wil laten opvolgen door verplichte bezoeken aan een psycholoog.

Half februari vocht Van der G. dit aan en won. Volgens hem en zijn advocaat is er geen enkele reden om hem naar een psycholoog te sturen. De eis is bovendien in strijd met de eerder gestelde voorwaarden aan zijn invrijheidsstelling: in een clausule in de voorwaarden staat dat psychische begeleiding duurt zolang de psychiater dit noodzakelijk acht.

Vals beeld

Minister Ard van der Steur (Justitie) schetste met zijn Kamerbrief over Volkert van der G. ten onrechte het beeld dat Pim Fortuyns moordenaar intensief werd begeleid. Dit blijkt uit stukken van de reclassering en een psychiater, die zijn ingezien door de Volkskrant. Van der G's advocaat Willem Jebbink stelt bovendien dat de minister Van der G.'s privacy in ernstige mate schendt (+).

Hallo en aju

Het OM gaat nu in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter. Volgens haar is de extra begeleiding voor Van der G. nodig 'in het kader van de sociaal-emotionele kant van zijn resocialisatie'.

Momenteel bestaat de re-integratie van Van der G. uit een 'kale' meldingsplicht. Uit documenten die de Volkskrant heeft ingezien, blijkt dat de reclassering inhoudelijk niets voor hem doet. 'In werkelijkheid is dat niet meer dan eens in de drie weken 'hallo en aju' zeggen bij de reclassering', aldus advocaat Jebbink in februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.