OM in beroep tegen openen graf

Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich tegen de inmenging van de rechtbank in Den Haag in de zogenoemde Deventer moordzaak....

ANP

Toch beval de rechter begin november om in het graf naar een mes te zoeken. Het moordwapen werd uiteindelijk niet gevonden. De rechter noemde onder meer de ontstane onrust in de samenleving als argument om het OM te verplichten het graf te onderzoeken.

Justitie gaat nu in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank waarin het OM werd opgedragen een onderzoek te doen aan het het graf van het slachtoffer in deze zaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer.

Justitie vindt dat de rechter in Den Haag de beleidsvrijheid van het OM om al dan niet tot een onderzoek over te gaan, heeft tekortgedaan. ‘Voor een goede taakuitoefening van het OM is het van groot belang dat de beleidsvrijheid wordt gerespecteerd’, stelde de top van het OM donderdag.

De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd 25 september 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. Fiscaal jurist Ernest Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.

Louwes had daarom het onderzoek van het graf bij de rechter geëist. De advocaat van de fiscaal jurist, Geert-Jan Knoops, gaf als reden dat er concrete aanwijzingen waren dat het moordwapen mogelijk onder de grafsteen van de vermoorde weduwe zou liggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden