Update

OM in beroep tegen besluit opheffen voorwaarden Volkert van der G.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat Volkert van der G. is verlost van zijn enkelband en van locatieverboden. Dat liet een woordvoerster van het OM vanavond weten.

Advocaten Stijn Fransen (L) en Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort geding Beeld anp
Advocaten Stijn Fransen (L) en Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort gedingBeeld anp

De rechter bepaalde eerder vandaag dat de moordenaar van Pim Fortuyn vanaf nu weer plaatsen mag bezoeken als Hilversum, Den Haag en Rotterdam, waar hij eerder geen toegang tot had omdat nabestaanden van Fortuyn daar wonen. Ook hoeft zijn enkelband die aangeeft waar hij is niet meer om.

Het OM gaat in hoger beroep omdat 'we de locatieverboden van belang achten als risicobeperkende factor en we voldoende aanknopingspunten zien in de motivering van de rechter', aldus de woordvoerster.

Kort geding
Van der G. had een kort geding tegen de staat aangespannen om onder de voorwaarden die zijn gesteld bij zijn invrijheidstelling uit te komen.

Volgens de rechter vormden de enkelband en het locatieverbod een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid en stonden ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen. De rechter noemde het 'niet onrechtmatig' dat er voorwaarden aan de vervroegde invrijheidsstelling zijn opgelegd, maar achtte het locatieverbod en de enkelband 'disproportioneel'.

Het contactverbod met de familie van Fortuyn hield de rechter wel in stand, net als het verbod om met de media te praten. Dat zou volgens de rechter voor onnodige maatschappelijke onrust kunnen zorgen. Ook moet Van der G. zich wekelijks blijven melden bij de reclassering. De rechter noemde deze voorwaarde redelijk en 'niet onnodig verzwarend'.

Van der G. kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.

Reacties
Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn zegt zeer teleurgesteld te zijn over het vonnis: 'Het is onverstandig van hem om naar de rechter te stappen. Hij verhoogt hiermee zijn eigen risico om te grazen te worden genomen. Hij is een narcist, een slachtoffer van zijn eigen idealen. Hij zal wel weer een procedure beginnen om van zijn andere beperkingen af te komen.'

Fortuyns voormalige chauffeur Hans Smolders vindt dat met het vonnis de belangen van de slachtoffers te grabbel zijn gegooid: 'Volkert van der G. heeft niet het besef wat hij heeft aangericht. Hij had het besef moeten hebben wat hij heeft gedaan. Zijn die 'kleine beperkingen' nou zo onoverkomelijk? Of hij moet voldoen aan alle beperkingen, of ze zouden er allemaal af moeten, maar dan zou hij ook met de media kunnen praten.'

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter in één woord op de uitspraak: 'Schandalig!'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam(M), Simon Fortuyn (L) en Marten Fortuyn (R) onthullen het naambord van de Pim Fortuynplaats. Beeld anp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam(M), Simon Fortuyn (L) en Marten Fortuyn (R) onthullen het naambord van de Pim Fortuynplaats.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden