Update

OM: Houwers (VVD) verdacht van oplichting en witwassen

Johan Houwers, die maandag opstapte als Tweede Kamerlid voor de VVD, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Houwers deed afstand van zijn Kamerzetel vanwege een onderzoek door de rijksrecherche naar een door hem afgesloten hypotheek. Volgens een financiële instelling die aangifte tegen hem deed, zou hij onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt.

Johan Houwers Beeld null
Johan Houwers

De VVD maakt na een reeks affaires van partijleden meer werk van integriteit nu zij de grootste partij van Nederland is. Tijdens het laatste voorjaarscongres heeft de partij een permanente integriteitscommissie ingesteld. Houwers refereert daaraan in zijn afscheidsbrief aan Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg. 'Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over de belangen van anderen voeren.'

Zelf vindt Houwers dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt. Hij schrijft: 'Ik ben van mening dat niet het geval is en heb over de gang van zaken een verklaring afgelegd die ook wordt ondersteund door derden, maar een eerste gesprek leverde geen vergelijk op. Daarna is aangifte gevolgd met daaropvolgend een onderzoek door de rijksrecherche nu de vermeende handeling is gedaan door een Tweede Kamerlid. Gezien het feit dat het onderzoek nog loopt kan en wil ik daar nu geen verdere details over verstrekken.'

Pas als het onderzoek klaar is, beslist het OM of er vervolging komt. Meer details wil Justitie niet geven.

Zijlstra
Zijn fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft laten weten dat hij begrip toont voor het besluit van Houwers om terug te treden nu de Rijksrecherche een onderzoek doet. Hij vindt het een verstandig besluit. Zijlstra meent dat als het onderzoek niets oplevert, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

Het enige dat zijn terugkeer kan bemoeilijken is de VVD-kandidatencommissie voor de Tweede Kamer. Houwers stond niet hoog in de pikorde van de VVD. Zowel in 2010 als in 2012 werd hij niet direct gekozen als Kamerlid, maar pas nadat VVD'ers van de kandidatenlijst bewindspersoon werden. In 2010 stond hij 34e. Houwers werd in 2012 nog lager gezet op een 43e plaats omdat hij geen onuitwisbare indruk had achtergelaten in het parlement.

Wie Houwers zal opvolgen, is nog niet definitief bekend. Rudmer Heerema is de eerste die in aanmerking komt voor zijn plek. Hij stond bij de verkiezingen van 2012 op plek 48 van de kandidatenlijst en is daarmee de hoogste genoteerde VVD'er die nog niet in de Kamer zit.

Wolf
Houwers maakte enkele weken geleden nog nieuws door te pleiten voor een onderzoek naar de terugkeer van de wolf. Daarbij sloot hij afschieten niet uit. Een verbod op plezierjacht verwierp hij met de tekst: 'plezierjachten zie ik op het water'.

Houwers zit sinds oktober 2010 in de Tweede Kamer, met uitzondering van een korte periode tussen september 2012 (na de vorige verkiezingen) en november 2012. Hij keerde terug in de Kamer toen enkele VVD'ers hoog op de lijst toetraden tot het tweede kabinet-Rutte. Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij lid van de gemeenteraad van Winterswijk en van de Provinciale Staten van Gelderland.

Mark Rutte neemt in de VVD-fractiekamer het applaus in ontvangst op de dag na de verkiezingen. Beeld null
Mark Rutte neemt in de VVD-fractiekamer het applaus in ontvangst op de dag na de verkiezingen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden