NIEUWShaagse oud-wethouders

OM: Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van deelname aan criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van deelname aan criminele organisaties, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie.

Kaya Bouma
Richard de Mos (links) en Rachid Guernaoui (midden) bieden in oktober hun ontslag als wethouder aan. Beeld ANP
Richard de Mos (links) en Rachid Guernaoui (midden) bieden in oktober hun ontslag als wethouder aan.Beeld ANP

Dat meldt het OM vrijdagmiddag. De verdenking van deelname aan criminele organisaties is nieuw, de andere verdenkingen waren al langer bekend. De wethouders zaten volgens justitie in criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers.

De zaak kwam oktober vorig jaar aan het licht. De rijksrecherche heeft toen bij een inval de werkkamers doorzocht van de twee politici, beiden van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos. Ook werden er huiszoekingen gedaan. Vervolgens werd door coalitiepartners VVD, D66 en GroenLinks het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep De Mos. Het Haagse college viel over de corruptiekwestie.

‘Lastercampagne’

Daarna bleef het stil. Vrijdag heeft het OM de verdachten op de hoogte gebracht van de verdenkingen. Komende week krijgen hun advocaten het voorlopige strafdossier. De twee oud-wethouders spreken in een reactie van een ‘aanhoudende lastercampagne’. ‘Het OM maakt zich met nieuwe valse beschuldigingen, laster en leugens schuldig aan de verdere karaktermoord op een politieke partij en haar achterban’, aldus Richard de Mos, inmiddels weer fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Het OM verdenkt in de zaak ook drie vastgoed- en twee horecaondernemers. Die verdenkingen hangen ‘nauw samen’ met de beschuldigingen tegen de oud-wethouders. Ze zouden betrokken zijn bij de schending van ambtsgeheimen door de wethouders en bij omkoping van de politici. Een van de ondernemers was daarnaast in het bezit van een vuurwapen.

Ook een raadslid van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wordt verdacht van meineed en deelneming aan de vermoedelijke criminele organisatie met de horecaondernemers. In de zaak komt volgens het OM een beeld naar voren van ‘geldstortingen’, ‘het lekken van vertrouwelijke informatie’, ‘voorkeursbehandelingen’, ‘omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen’.

De Mos en Guernaoui worden naar verwachting in september en oktober gehoord door de rijksrecherche. Daarna zal mogelijk nog verder onderzoek worden gedaan, waaronder het horen van getuigen. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is waarschijnlijk op zijn vroegst eind volgend jaar.

Ronselen

Begin juni meldde NRC Handelsblad dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stemmen zouden zijn geronseld voor de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos – met acht zetels de grootste partij van Den Haag. Dat meldde de krant op basis van tapverslagen van de rijksrecherche en een analyse van de verkiezingsuitslag. Wie twintig stempassen zou afgeven, zou daar 150 euro voor krijgen.

Richard de Mos ontkent dat er door zijn partij stemmen zijn ‘gekocht of geronseld’. In maart solliciteerde De Mos nog naar de functie van burgemeester van Den Haag.

Dit schreven we eerder over deze zaak

De lokale pers noemde Richard de Mos een ombudspoliticus. Een scheve stoeptegel voor de deur? Bel ‘Ries’. Problemen met een terrasvergunning? Idem dito. Lees hier het profiel dat Bart Dirks, onze correspondent in Den Haag, schreef van de ‘man van het volk’.

Richard de Mos en Rachid Guernaoui namen half oktober formeel ontslag als wethouders in Den Haag. Prompt reden ze per limousine naar stadsdeel Loosduinen, op campagne. Daar wachtte hun een warm bad.

Nergens behaalde Richard de Mos zo veel stemmen als in Loosduinen, het voormalige tuindersdorp grenzend aan het Westland. De van corruptie verdachte wethouder voelde het ‘we tellen niet mee’-sentiment van de Loosduiners haarfijn aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden