OM: ‘Geen misbruik gemaakt van advocaten-taps

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben geen oneigenlijk gebruik gemaakt van de inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken tussen Hells Angels en hun advocaten....

Dat zei officier van justitie Guus Schram dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam, waar momenteel 22 Hells Angels terechtstaan, onder meer op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Eerder in het proces is grote deining ontstaan over het feit dat het OM heeft nagelaten verslagen van vertrouwelijke gesprekken tussen verdachte Angels en hun raadslieden te vernietigen.

Schram denkt dat het OM procedurele fouten heeft gemaakt, maar die zijn volgens hem niet zo ernstig dat het hele Angelsproces erop zou moeten stuklopen.

Vorige week vroegen de 22 advocaten de rechtbank het OM niet ontvankelijk te verklaren, wegens de geconstateerde slordigheid met de advocatentaps. De gespreksverslagen hadden vernietigd moeten worden. Officier van justitie Gert Oldekamp, tot begin dit jaar de leider van het onderzoek naar de Angels, liet dit na, ondanks herhaald aandringen van leden van het betrokken rechercheteam.

Oldekamp werd in het Angelsproces gehoord als getuige en kon nauwelijks een bevredigend antwoord geven op de vraag waarom hij zo weinig acht had geslagen op deze gevoelige materie. Wet- en regelgeving schrijven voor dat afgeluisterde gesprekken met zogeheten geheimhouders, zoals advocaten, vernietigd dienen te worden.

Schram zei dinsdag dat de 31 rechercheurs die onderzoek hebben gedaan naar de Angels de afgelopen dagen is gevraagd of zij informatie uit die gesprekken hebben gebruikt voor het Angelsonderzoek. Daaruit bleek, aldus Schram, dat er geen gegevens zijn gebruikt voor opsporingsdoeleinden.

Volgens de officier zijn de advocaten ‘niet verder gekomen’ dan te beweren dat het OM ‘de schijn tegen heeft’ als het gaat om de vraag of er op basis van de advocatentaps is gestuurd in het onderzoek. De raadslieden hebben geen enkel feit aangedragen waaruit die sturing blijkt.

De advocaten hebben eerder uiteengezet dat niet meer te controleren valt of er gestuurd is. Dat de mogelijkheid niet volledig is uit te sluiten, is volgens de raadslieden voldoende reden om het OM het recht op verdere vervolging van de 22 Angels te ontzeggen.

De rechtbank zal zich naar verwachting op 20 december over de kwestie uitspreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden