OM: geen dwang in zedenzaak Valkenburg

Verdachte Armin A. heeft een zestienjarig meisje in de Valkenburgse zedenzaak niet gedwongen om zichzelf te prostitueren. Het Openbaar Ministerie heeft de tenlastelegging flink aangepast, meldt De Limburger/Limburgs Dagblad vandaag.

Het hotel waar een 16-jarig meisje mogelijk seks heeft gehad met 80 mannen. Beeld anp
Het hotel waar een 16-jarig meisje mogelijk seks heeft gehad met 80 mannen.Beeld anp

A. wordt nu alleen nog maar vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie. In juridische zin betreft dat ook seksuele uitbuiting, aldus het OM.

Zodoende blijft er van de vier beschuldigingen in de eerste dagvaarding nog maar één over. Het OM legde A. eerder ook ten laste dat hij het meisje onder dwang of dreiging met geweld tot prostitutie heeft gedwongen. Daar is nu dus geen sprake meer van.

De aanklager zal de 21-jarige A. ook niet vervolgen voor het opzettelijk aanwezig zijn bij de ontucht van volwassen mannen met een minderjarige. Tevens is het huisvesten van het meisje en het onttrekken van haar aan het ouderlijk gezag van de dagvaarding geschrapt.

De politie kwam na een inval in een hotel in Valkenburg tientallen mannen op het spoor die mogelijk seks hadden gehad met het meisje. Agenten vonden in het hotel gebruikte condooms en een klantenlijst op de gsm van de aangehouden man.

De Valkenburgse loverboy-zaak

In oktober vorig jaar betrapten een aantal agenten een meerderjarige man die seks had met het meisje in een hotelkamer in Valkenburg. Nader onderzoek wees uit dat de man niet de enige was, want de politie vond een grote hoeveelheid gebruikte condooms in de afvalbak van de hotelkamer.

Tweede zelfmoord in Valkenburgse zedenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) is vorige maand in verlegenheid gebracht na opnieuw een zelfmoord van een verdachte in de Valkenburgse zedenzaak.

Advocaat wil vrijspraak

Raadsman Arthur Vonken wil dat Armin A. wordt vrijgelaten. Hij zal de rechtbank in Maastricht maandag om diens vrijlating vragen, liet de advocaat weten.

Volgens Vonken heeft justitie de meeste aanklachten laten vallen. Ze had vrijwillig seks met volwassen mannen, werd niet gedwongen, was niet aan de ouderlijke macht onttrokken door A. en hij was niet opzettelijk aanwezig bij de seks met volwassen mannen, aldus de advocaat.

Blijft volgens Vonken over het faciliteren van de seks. Dat is wel strafbaar, maar A. heeft lang genoeg vastgezeten, vindt de advocaat.

Exterieur van Hotel Botterweck. Beeld anp
Exterieur van Hotel Botterweck.Beeld anp

Gevolgen

Advocaat Ivo van den Bergh, die een aantal mannen bijstaat die ervan verdacht worden seks te hebben gehad met het meisje, verwacht niet dat deze afzwakking van de aanklachten gevolgen heeft voor zijn cliënten. 'Ze zijn en blijven verdacht van ontuchtige handelingen tegen betaling met een meisje van zestien. Maar dit past wel in het verhaal van mijn cliënten: ze hadden geen enkel idee dat er sprake was van dwang. Voor dat strafmaat kan dit wel uitmaken', denkt hij.

Justitie vermoedt dat het meisje met tientallen mannen seks heeft gehad. Volgens Vonken heeft het meisje vrijwillig seks gehad. Dat zou ook blijken uit de verklaringen van de meeste klanten van de zestienjarige.

Maandag komt de zedenzaak voor het eerst voor de rechtbank tijdens een regiezitting. Justitie wil dan de tenlastelegging wijzigen, kondigde het OM aan. Die wordt dan toegespitst op de seksuele uitbuiting van een minderjarige. De overige tenlasteleggingen komen niet meer ter zitting. Voor de strafeis maakt deze aanpassing niets uit, aldus het OM. Op het wel ten laste gelegde staat maximaal 12 tot 15 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden